Din datele puse la dispoziţie de Colegiul Medicilor din România rezultă că, într-adevăr, avem peste 20.000 de medici plecaţi în Occident după Revoluție. Dacă luăm drept etalon suma de 100.000 de euro, cheltuită de statul român în specializarea unui medic, timp de 18 ani, până ce acesta se construiește ca un profesionist al medicinei, rezultă peste două miliarde de euro cheltuiţi pentru formarea celor care acum profesează în alte ţări. Am încercat, cu profesorul Dorin Săndesc, să purtăm discuţii cu reprezentanţii Uniunii Europene, ai Comisiei Europene şi le-am explicat situaţia aceasta. Nici măcar în primul exerciţiu financiar nu s-au deschis linii de finanţare pe infrastructură, în mod direct, pentru sănatate.
Cu alte cuvinte, Uniunea Europeană, după ce ne-a luat 20.000 de medici specialişti, nu a avut bunul simţ de a deschide linii de finanţare pentru a face, de pildă, 20 de spitale regionale dotate la nivel înalt. De ani buni, tot auzim marota cu cele trei spitale regionale, care se vor construi, cândva. În acest context este clar că vorbim de o politică medicală, în raport cu care noi nu am reacţionat cum ar fi trebuit.
Ipoteza atacului informatic
O sursă credibilă din interiorul sistemului public de sănătate susține că cea mai gravă avarie a sistemului informatic al cardului național al asigurărilor de sănătate (CEAS), din 10-13 octombrie, a fost cauzată de un atac informatic. citeste mai departe AICI
.