Comunicat de presă
|
Societatea Națională de Medicina Familiei (SNMF) şi Federația Națională a Patronatelor Medicilor de Familie din România (FNPMF) susţin o informatizare eficientă şi responsabilă a sistemului medical, care să funcţioneze ireproşabil şi să contribuie la degrevarea activităţii birocratice impuse medicilor.
Din păcate, până acum informatizarea a fost o dovadă ilustră de proastă funcţionare şi o pacoste pentru medici şi pacienţi deopotrivă.
Considerăm că reprezentanții CNAS nu au făcut-o corespunzător și de aceea, anunțăm publicul și mai ales pacienții că începând cu data 12 noiembrie 2016, prin efectul Ordinul nr. 1123/849/2016 pentru aprobarea datelor, informațiilor și procedurilor operaționale necesare utilizării și funcționării dosarului electronic de sănătate (DES) al pacientului, toate datele personale, toate datele medicale, începând de la consultații, trimiteri, analize, rețete, foi de observații, dar și antecedente și istoric evenimente, sunt disponibile permanent într-un grad de securizare necunoscut în acest moment. În plus, dorim să atragem foarte serios atenția asupra faptului că nu există prevederi pentru pacienții noștri care refuză să își înroleze datele în DES!
Suntem serios preocupaţi de mai multe aspecte legate de recent "obligatoriul DES":
Reamintim faptul că SNMF și FNPMF dețin un istoric impresionant de notificări și luări de poziție referitoare la elementele sistemului informatic, numeroase sesizări facute la CNAS, un document de poziție bilingv, transmis și comisiei Europene, precum și o interpelare făcuta la Avocatul Poporului, toate făcând referință la malfuncționarea sistemelor informatice și la incoerențele legislative din jurul acestora. Din păcate, în ciuda faptului că aceste notificări au fost înregistrate oficial, răspunsurile autorităților interpelate au întârziat sau nu au mai venit.
Istoricul demersurilor noastre se găsește pe pagina web a SNMF, AICI.
Solicităm neîntârziat o reacție din partea societății civile, în special a reprezentanților asociațiilor de pacienți, dar și un răspuns oficial din partea Autorității Naţionale de Supraveghere a Prelucrării Datelor cu Caracter Personal, privind respectarea tuturor prevederilor referitoare la protecția datelor personale, a confidențialității actului medical și a activității medicilor o dată cu introducerea obligativității DES.