Majoritatea măsurilor propuse în domeniul sănătății nu au fost implementate sau au fost implementate parţial. Aceasta este părerea a 77% dintre români, arată rezultatele studiului „Sănătatea ca o prioritate” realizat de GfK pentru Local American Working Group (LAWG). Din acest total, 46% din români cred că mai puțin de jumătate dintre măsurile propuse în Sănătate au fost aplicate, iar 31%consideră că niciuna dintre măsurile propuse pentru îmbunătățirea sistemului de sănătate nu au fost puse în practică, se precizează într-un comunicat de presă primit la adresa redacţiei www.sănătateatv.ro.

 
„Cel mai probabil, opinia românilor are la bază realitatea cu care se confruntă fiecare dintre ei atunci când interacționează cu spitalele româneşti sau instituțiile din domeniul Sănătații. În ultimii patru ani, Sănătatea a fost condusă de şapte miniştri, iar cel mai longeviv dintre ei a ocupat această funcție pentru 15 luni. Sistemul de sănătateare nevoie nu doar de o viziune coerentă, ci şi de o viziune pe termen lung, de o strategie bine definită care să fie dusă la bun sfârşit indiferent de apartenența politică a celor care se află la Guvernare”, a declarat în comunicat Elena Tudose, director al Institutului pentru Politici Publice şi expert al campaniei „Votez pentru Sănătate”.
 
Având în vedere modificările numeroase aduse Legii Sănătăţii, specialiştii sunt de părere că o reformă coerentă şi eficientă în sănătate trebuie să aibă la bază o analiză corectă a sistemului de sănătate, dar şi o finanţare mai mare.
 
„O reformă eficientă a sistemului de sănătate trebuie să pornească de la o analiză reală a problemelor cu care se confruntă sistemul, urmată îndeaproape de o finanțare care să permită soluționarea acestor probleme pas cu pas. Realitatea este că sistemul de sănătate este cronic subfinanțat şi astfel, România, prin comparație cu statele Uniunii Europene, se află pe ultimele locuri la mulți dintre indicatorii de sănătate: speranța de viață sănătoasă este cu 3 ani mai redusă față de media UE, speranța de viață este cu 6 ani mai redusă față de medie, decesele evitabile ating un procent de peste 49%. România alocă cheltuielilor cu sănătatea 33% din media europeană, acestea în condițiile în care românii se confruntă cu lipsa accesului la medicamente şi la servicii medicale de calitate ceea ce, conform Eurostat, se traduce prin faptul că un un român are o speranță de viață sănătoasă de doar 59 de ani. O problemă poate la fel de importantă ca și subfinanțarea este eficiența cheltuielilor din sistem, în condițiile în care cheltuielile de sănătate suportate de Casa Națională de Asigurări de Sănătate au crescut de la 211 la 248 Euro pe locuitor în perioada 2008-2015, dar speranța de viață sănătoasă s-a redus de la circa 62 de ani la doar 59 ani în aceeași perioadă”, a explicat în comunicat prof. dr. Ion Anghel, expert al campaniei „Votez pentru Sănătate”.
 
Mai multe detalii despre acest subiect puteţi citi pe www.comunicatemedicale.ro.
 
Sursa: SanatateaTV
"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro