Magdalena Şerban

Sărbătorile înseamnă, an după an, sufocarea multor spitale. Forfota cea mai mare se găseşte în Unităţile de Primiri Urgenţe (UPU), acolo unde mulţi bolnavi se adresează şi pentru o simplă răceală. Poate, dacă doctorii de familie nu ar renunţa să-şi mai exercite actul medical în weekend-uri sau în perioada praznicelor, preferând concediile luate „în masă“, situaţia ar fi una normală. Cadrele medicale ale Spitalului „Dr. Al. Simionescu” din Hunedoara fac astfel un apel, în numele colegialităţii, la solidaritate, pentru că tot se apropie Crăciunul şi Anul Nou.

Din respect pentru pacient
„Rugăm medicii de familie să fie activi şi în perioada sărbătorilor de iarnă, având aceeaşi preocupare pentru pacienţi, cum există şi în spital. În caz contrar, povara îngrijirii bolnavului, indiferent că este sau nu caz de urgenţă, revine în exclusivitate, spitalului. Sunt ani de zile de când poate nici unul dintre colegii mei nu au avut parte de sărbători petrecute în familie. Nu ne plângem, asta ne este meseria, dar e necesar ca toată lumea să înţeleagă că pe primul loc trebuie pus bolnavul. Deci, îi rog încă o dată pe medicii de familie să nu-şi închidă cabinetele şi să nu-şi ia vacanţă până în ianuarie. În condiţiile în care ei nu sunt disponibili pentru consult, omul nu are unde să meargă şi apelează la Urgenţă, chiar dacă e vorba de o simplă durere în gât”, spune dr. Carolina Radu, directorul medical al Spitalului „Dr. Al. Simionescu” din Hunedoara. Aceasta a mai tras un semnal de alarmă: municipiul nu beneficiază de nici un centru de permanenţă. În acest moment, legea nu implică obligativitate pentru astfel de unităţi. Există, totuşi, ceva speranţe, ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, declarând că are în vedere ca urgenţele minore să fie asigurate de medicii de familie, astfel încât să scadă presiunea pe camerele de gardă ale spitalelor. Până atunci, Urgenţa spitalului hunedorean înregistrează circa 2.000 de cazuri pe lună.

Pediatria, probleme similare
Nici în ceea ce priveşte serviciile medicale de urgenţă asigurate la copii, lucrurile nu stau mai bine. „Numărul de cazuri pediatrice este foarte mare, iar volumul de muncă depăşeşte capacitatea umană, neexistând o permanenţă a medicinii de familie. Până acum câţiva ani, am avut o dublură în secţia de Pediatrie, sâmbăta şi duminica, 12 ore, putând ca medicul respectiv să fie plătit cu ora. Acum, nu mai este posibil acest fel de remuneraţie, motiv pentru care trebuie să acoperim noi tot ceea ce înseamnă secţiile de Neonatologie, Pediatrie, Terapie Intensivă Pediatrică şi Internările care variază între 25-45 în zilele de sâmbătă şi duminică, în restul zilelor din săptămână, înregistrându-se în jur la 15-20. Sunt copii internaţi, care trebuie consultaţi zilnic, plus naşterile, plus urgenţele de asigurat. Garda noastră nu este doar de 24 de ore, nu poţi preda pur şi simplu cazul venit şi să pleci”, afirmă dr. Lucian Tirinescu, medic primar pediatru.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro