O echipă de medici din China a anunţat că a înregistrat un succes în tratamentul rănilor la nivelul coloanei vertebrale. Oamenii de ştiinţă de la Harbin Medical University au folosit un tratament bazat pe polietilen glicol pentru a reda capacitatea motorie a animalelor care îşi pierduseră controlul asupra muşchilor în urma rănilor suferite la nivelul coloanei vertebrale.

Sursa medicalmanager.ro

”Am utilizat compuşi de polietilen glicol (PEG) pentru a stimula nervul afectat, în vederea regenerării acestuia. Testele efectuate pe porcuşori de Guineea, şobolani şi câini au dus la rezultate pozitive”, a declarat Ren Xiaoping, cercetător în cadrul Spitalului nr.2 din cadrul Universităţii Medicale Harbin din provincia Heilongjiang situată în nordul Chinei.

În cadrul unei prezentări a acestei tehnici, medicii au produs o leziune la nivelul coloanei vertebrale a unui şobolan, apoi au injectat în aceasta o substanţă conţinând compuşi lichizi de polietilen glicol. Deşi iniţial şobolanul îşi pierduse capacitatea de a-şi controla muşchii din cauza rănii suferite la şira spinării, acesta şi-a recuperat o parte din funcţiile motorii câteva zile mai târziu. La două săptămâni după intervenţie, animalul îşi putea mişca picioarele din spate şi putea merge, notează sursa citată.

Accidentele cu impact asupra coloanei vertebrale se numără printre cele mai grave răni suferite de oameni deoarece, la fel ca toate celelalte mamifere, aceştia nu sunt capabili de regenerare la nivelul sistemului nervos central. Prin urmare, dacă şira spinării este deteriorată acest lucru produce urmări pentru tot restul vieţii.

Oamenii de ştiinţă au realizat cercetări în domenii precum transplantul de celule pentru repararea unor astfel de răni, însă progresele înregistrate au fost destul de limitate.

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro