Profesorii de la stat vor avea parte de noi majorări salariale, sporuri și indemnizații, în timp ce angajații Casei Naționale de Asigurări de Sănătate (CNAS) vor primi și ei salarii mai mari, se arată într-un proiect de act normativ ce urmează să fie promulgat de președintele Klaus Iohannis.

Autor Alexandru Boiciuc  Sursa avocatnet.ro

Proiectul de lege în discuție va aproba Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 20/2016, actul din urmă introducând în vară unele majorări salariale în domeniile educației și sănătății. Aprobarea prin lege este necesară pentru toate ordonanțele emise de Executiv, pentru ca acestea să poată să-și producă efectele în continuare.

Astfel, parlamentarii au două variante: fie aprobă formal o ordonanță, fără să intervină asupra prevederilor ei, fie o aprobă cu modificări, adică exact ca în cazul de față. Propunerea de act normativ a trecut deja de Parlament, dar și de un control de constituționalitate, astfel că urmează să fie promulgată prin decret al președintelui Klaus Iohannis și apoi publicată în Monitorul Oficial.

15% în plus la salariile profesorilor și noi sporuri și indemnizații

Începând de la 1 ianuarie 2017, salariile de bază (aferente lunii decembrie) pentru personalul din învățământul preuniversitar și cel superior și pentru personalul nedidactic din inspectoratele școlare vor fi crescute, în medie, cu 15%, prevede documentul adoptat de parlamentari.

Concret, este vorba, printre alții, de inspectorii școlari, directorii de școli, profesorii cu studii superioare de lungă durată, profesorii debutanți cu studii superioare de scurtă durată, învățători și educatoare, rectori, profesorii universitari sau secretarii-șefi de facultate.

În ceea ce privește personalul didactic de predare și cercetare din universități, acesta va fi inclus pe lista celor ce primesc indemnizație pentru învățământul special, gradație de merit, indemnizație pentru activitatea de dirigenție, indemnizație pentru învățători, educatoare, profesori pentru învățământul primar sau preșcolar. Pe deasupra, în proiect scrie că această categorie de angajați și personalul didactic de predare, de conducere, de îndrumare și de control vor primi, în plus față de ce se acordă în prezent, următoarele sporuri și indemnizații:

  • spor de 10-25% din salariul de bază, proporțional cu timpul lucrat și calculat în funcție de numărul elevilor sau al studenților practicanți, pentru personalul didactic desemnat să conducă și să realizeze practică pedagogică pentru pregătirea educatoarelor și a învățătorilor, institutorilor și profesorilor;
  • spor de 7%, 10% și 15% din salariul de bază pentru personalul didactic care asigură predarea simultană la două, trei, patru clase de elevi (pentru două clase: 7%; pentru trei clase: 10%; pentru patru clase: 15%);
  • indemnizație de până la 20% din salariul de bază pentru personalul didactic calificat și personalul didactic de conducere care își desfășoară activitatea în localități izolate;
  • spor de 15% din salariul de bază pentru personalul didactic pentru activitatea de predare-învățare-evaluare din sistemul penitenciar;
  • spor de până la 15% din salariul de bază, în raport cu condițiile desfășurării activității, condiții periculoase sau vătămătoare, corespunzător timpului lucrat la locurile de muncă respective.

Angajații CNAS se vor bucura de o majorare de 25%

Și angajații CNAS se vor bucura de o majorare a cuantumului brut al salariului de bază sau al indemnizației de încadrare de care beneficiază, dispune proiectul de lege. Mai exact, începând cu luna curentă, mărirea va fi de 25% față de nivelul acordat în luna august. De asemenea, majorarea va viza și personalul Agenției Naționale a Medicamentului și a Dispozitivelor Medicale.

Referitor la angajații din casele teritoriale de sănătate, se va stabili că, din această lună,salarizarea lor va reprezenta 85% din salariile celor de la CNAS. Totodată, regula va fi valabilă și pentru personalul Casei Asigurărilor de Sănătate a Apărării, Ordinii Publice, Siguranței Naționale și Autorității Judecătorești.

În plus, majorarea de 25% față de nivelul lunii august, precum și stabilirea unei salarizări de 85% din banii câștigați de angajații CNAS se vor aplica, în egală măsură, și persoanelor de la direcțiile teritoriale de sănătate publică.

În altă ordine de idei, actul ce urmează să fie promulgat de președintele țării prevede salariile de bază pentru directorii (6.143 de lei pentru gradul I și 6.498 de lei pentru gradul II), contabilii-șefi (GI: 5.450 de lei, GII: 5.500 de lei), șefii de centru (GI: 5.500 de lei, GII: 5.700 de lei) și coordonatorii de personal de spcialitate (GI: 3.850 de lei, GII: 4.212 lei) din cadrul unităților de asistență socială/servicii sociale cu sau fără cazare.

Notă: Grilele complete de salarizare, ce vor fi valabile pentru angajații de stat din domeniile sănătății, asistenței sociale și educației, pot fi consultate aici.

 

Atenție! Proiectul de lege NU se aplică momentan. Pentru a intra în vigoare, acesta trebuie să fie promulgat prin decret prezidențial și apoi publicat în Monitorul Oficial

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro