Sursa

Bolnavii spitalizați în vârstă de 65 de ani și peste au un risc mai mic de deces după internare în cazul în care sunt îngrijiți de medici de sex feminin, potrivit unui studiu de amploare efectuat în Statele Unite, ale cărui concluzii au fost publicate luni în jurnalul JAMA Internal Medicine, informează AFP. Aceasta este prima cercetare de acest gen care documentează diferențele dintre efectul tratamentelor aplicate de femeile doctor și de bărbații doctor în cazul pacienților spitalizați în unitățile medicale din Statele Unite, se arată pe site-ul universității.

Cercetătorii de la Facultatea de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan din Statele Unite estimează că în cazul în care medicii de sex masculin ar avea aceleași rezultate ca cele ale colegelor lor, s-ar înregistra cu 32.000 mai puține decese în fiecare an în cazul pacienților asigurați în sistemul public Medicare — o cifră comparabilă cu numărul anual de decese ca urmare a accidentelor rutiere la nivel național.
''Diferențele în ceea ce privește rata mortalității ne-au surprins'', a declarat Yusuke Tsugawa, cercetător asociat la Facultatea de Sănătate Publică Harvard T.H. Chan și autor principal al studiului. ''Sexul medicului se pare că are un rol semnificativ pentru cei mai bolnavi dintre pacienți. Această descoperire indică faptul că potențialele diferențe în modelele de practică între medicii bărbați și femei ar putea avea implicații clinice importante'', a adăugat acesta, conform datelor publicate pe site-ul universității.
"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro