Spitalele din Iaşi acordă, lunar, îngrijiri medicale pentru sute de pacienţi, dar nu toate serviciile sunt validate de platforma informatică SIUI a CNAS şi de Şcoala Naţională de Sănătate Publică.
Din această cauză, serviciile nevalidate rămân, implicit, nedecontate de Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate, spitalele fiind singurele elemente din ecuaţia de mai sus care ies în pierdere. Printr-o astfel de situaţie a trecut în luna decembrie Spitalul de Boli Infecţioase „Sfânta Parascheva“, care a acordat îngrijiri medicale, pe internare de zi, pentru peste 1.000 de pacienţi, dintre aceştia fiindu-i validate şi decontate în jur de 850 de cazuri, în condiţiile în care contractul cu CJAS este pentru 916 pacienţi.
„Odată cu încheierea lunii decembrie, am avut un număr important de servicii medicale prestate, însă, din nefericire, au fost validate mai puţine. În termeni financiari înseamnă un deficit de aproximativ 200.000 de lei. Faţă de lunile anterioare, în decembrie a fost un număr foarte mare de invalidări. Noi o să facem o analiză, să vedem care a fost motivul invalidării acestor cazuri. Unul pe care îl definesc clar este cel al persoanelor neasigurate, pentru că noi nu putem exclude persoanele neasigurate de la serviciile medicale“, a arătat dr. Mihnea Hurmuzache, director medical al Spitalului de Boli Infecţioase.