Un studiu realizat de cercetatorii islandezi arata ca grupul de gene care ii predispune pe oameni sa studieze mai multi ani a devenit putin mai rar in tara insulara intre 1910 si 1975, informeaza The Guardian. Cercetatorii spun ca, desi efectul corespunde unei mici scaderi de IQ de la un deceniu la altul, de-a lungul secolelor impactul ar putea fi profund.
Cercetatorii au folosit o baza de date de peste 100.000 de islandezi pentru a vedea cum zeci de variante de gene care afecteaza succesul educational au aparut la nivelul populatiei de-a lungul timpului. Acestia au observat un declin de-a lungul unei perioade de 65 de ani, ceea ce implica o scadere a inclinatiei naturale catre studiu indelungat.
Insa genele implicate in educatie afecteaza si fertilitatea. Persoanele la care au fost identificate "genele educatiei" au avut, in general, un numar mai mic de copii decat ceilalti. Aceasta constatare i-a determinat de oamenii de stiinta sa propuna ipoteza ca genele au devenit mai rare in randul populatiei si pentru ca, in pofida studiilor indelungate, persoanele mai educate au contribuit mai putin decat alte persoane la rezervorul genetic islandez.