Funcţii-cheie din marile spitale de stat au început să fie ocupate de persoane care nu au susţinut niciun fel de concurs şi care, spun specialiştii, nu au ajuns acolo pe criterii de performanţă, ci în baza unor aprecieri subiective sau datorită relaţiilor pe care le au cu diverşi oameni politici.
Autor Claudia Spridon Sursa Adevarul.ro
După ce actul normativ prin care managerii de spitale nu puteau face parte din conducerea partidelor politice a fost anulat de Senat, s-a revenit la vechile metehne: numiri pe criterii politice şi nu pe competenţe, contestate atât de specialişti dar mai ales de pacienţi, speriaţi că actul medical va fi unul tot mai slab, câtă vreme şefii unităţilor medicale îşi vor vedea doar propriul interes.
Consecinţele deja încep să se vadă, arată aceştia, condamnând decizia ministrului Sănătăţii de a o numi manager interimar pe Adriana Nica, partenera de viaţă a fostului primar al Capitalei, Sorin Oprescu, la cârma Spitalului Universitar de Urgenţă din Capitală. Şi, cu toate că ministrul Sănătăţii, Florian Bodog, a precizat că mutarea va fi doar până la organizarea unui concurs prin care să fie desemnat un manager plin, specialiştii se tem că această reţetă va fi aplicată în mai multe spitale cheie din ţară.
Pacient: „Va fi un dezastru pentru bolnavi”
„Pentru pacienţi este un dezastru pentru că în aceste unităţi cheie calitatea actului medical va scădea, structura resurselor umane va avea şi ea de suferit în sensul că tensiunile dintre medici îi vor determina pe unii să plece din spital. Aceşti oameni care ajung la şefia spitalului nu pe criterii legate de competenţe ci pe cumetrii şi prietenii vor face modificări ale structurii spitalelor după bunul lor plac, fără să ţină cont de nevoi. Aveam nevoie ca managementul unui spital să nu mai fie politizat.
Din păcate, acum e mai rău”, a explicat, pentru „Adevărul”, Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor (ANPP).