România este statul din Uniunea Europeană care alocă cel mai mic procent din PIB (5,1% în 2014) pentru sănătate, la polul opus fiind Suedia, Franța, Germania și Olanda care în 2014 au alocat fiecare aproximativ 11% din PIB în acest scop, arată datele publicate de Eurostat. Comparativ, Bulgaria a alocat în 2014 o cotă de 8,5% din PIB pentru sănătate, Cehia (7,6% din PIB), Ungaria (7,2% din PIB) și Polonia (6,3% din PIB).

Sursa  medicalmanager.ro

România este pe ultimul loc și când vine vorba de sumele cheltuite pe cap de locuitor pe sănătate, 388 de euro în 2014, față de 504 euro pe cap de locuitor în Bulgaria, 684 euro în Polonia și 757 euro în Ungaria.

Eurostat subliniază că în marea majoritate a statelor membre UE, mare parte din cheltuielile pentru sănătate sunt pentru servicii curative și de reabilitare medicală, al doilea capitol fiind cheltuielile pentru produse medicale, campioane la acest capitol fiind Bulgaria (43%) și România (37%), cu cele mai mari cheltuieli pentru această categorie.

Un alt indicator la care România este pe ultimele locuri în UE îl reprezintă cheltuielile legate de îngrijirea preventivă. În timp ce Italia și Marea Britanie alocă fiecare 4,1% din cheltuieli pentru îngrijire preventivă, la polul opus sunt România (0,8%) și Cipru (0,6%).

În ceea ce privește cheltuielile de sănătate pe baza furnizorilor, analiza arată că spitalele sunt principalul furnizor de servicii de sănătate (42,7% în cazul României), urmate de furnizorii de servicii de asistență medicală ambulatorie, a căror pondere în cheltuieile totale de sănătate varia în 2014 între 11,4% în cazul României și 32,1% în Belgia și Liechtenstein. Ponderea cheltuielilor de sănătate care aparține retailerilor și altor furnizori de servicii medicale variază între mai puțin de 10% în Danemarca și Luxemburg, 30-35% în Grecia, Lituania, Croația, România, Ungaria și Slovacia și ajunge la un vârf de 42,4% în Bulgaria.

citeste-mai-departe

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro