Un nou episod din seria "Romania banilor risipiti": un program pilot pentru care s-au cheltuit 20 de milioane de euro.

 

Cu doi ani in urma, Ministerul Sanatatii anunta ca ii va ajuta pe medicii de familie de la sate sa realizeze investigatii imagistice prin telemedicina, insa de proiect s-a ales praful. Fiecare doctor a primit echipamente in valoare de 15 mii de euro. Doar ca softul sistemului nu este functional.

Sursa stirileprotv.ro

Sistemul de telemedicina, in care bolnavilor li se faceau investigatii imagistice fara sa mai fi nevoie ca ei sa se deplaseze la spital, functioneaza perfect in multe tari europene. Practic, medicul de familie face investigatia, apoi rezultatele sunt interpretate in timp real de un specialist.

In Galati, Braila, Tulcea si Constanta, aproape doua sute de medici de familie si cinci sute de medici specialisti au fost instruiti de responsabilii din Ministerul Sanatatii pentru a putea folosi eficient programul.

Dar suntem in Romania! Softul pe care ar fi trebuit sa il faca Serviciul de Telecomunicatii Speciale nu a fost pus niciodata la punct, iar cele doua categorii de doctori nu au reusit sa se intalneasca.

Viorica Naumov, medic de familie: "Ei, se pare ca lucrurile aici s-au oprit putin. Adica aceasta legatura nu s-a facut deocamdata pentru ca, din cate am inteles, era nevoie de niste norme de aplicare si tot programul de softuri si nu mai stim mai mult."

Si mai grav este ca unele consumabile, deloc ieftine, au expirat din noiembrie, anul trecut.

Acelasi proiect functioneaza insa foarte bine la nivel privat, in vestul tarii, parte si datorita unei doctorite inimoase, care face munca de voluntariat.

 

 citeste-mai-departe

 

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro