Nu reprezintă o surpriză faptul că tinerii medici aleg să plece în străinătate a profesa, dar acum problema este oficială, potrivit unui studiu realizat de către Universitatea de Medicină și Farmacie din Cluj-Napoca. Astfel, potrivit studiului care a vizat exclusiv „populația” de studenți români din universitatea care are peste 9000 de elevi, 84,7% dintre absolvenții la nivel de licență iau în considerare posiblitatea de a pleca în străinătate pentru a profesa.

Într-un interviu acordat Transilvania Reporter, decanul Facultății de Medicină din cadrul UMF Cluj, Anca Buzoianu ( foto), a explicat motivele pentru care tinerii pleacă, de ce în mod aproape straniu nu salariile mici sunt principala problemă, dar și posibilele soluții pentru a rezolva o problemă care ar putea avea ca efect final colapsul unui sistem de sănătate publică ce oricum are numeroase probleme.

Autor RADU HÂNGĂNUȚ  Sursa  transilvaniareporter.ro

Potrivit studiului, primul de acest gen realizat în România, 84,7% dintre respondenții la chestionar au spus că iau în considerare posibilitatea de a pleca în străinătate imediat după absolvire. Potrivit studiului, destinația preferată este Germania, 34,1% exprimându-și dorința de a pleca în această țară pentru a profesa. Pe de altă parte însă, mulți dintre cei aproape 85% spun că doresc să plece pentru specializare și nu neapărat pentru a se stabili pe o perioadă foarte lungă într-o altă țară.

citeste-mai-departe

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro