În ceea ce priveşte fructele şi legumele congelate, în cele mai multe cazuri, ele sunt „procesate" la scurt timp după ce au fost culese, în punctul maxim de coacere, spun specialiştii. Procesarea constă, mai întâi, în aducerea vegetalelor la temperatura de fierbere (fie în puţină apă, fie în aburi), până când acestea sunt pe jumătate fierte. Dezavantajul este că astfel se pierde o parte din conţinutul de vitamina C şi de vitamine din complexul B. Apoi, ele sunt aduse brusc la temperaturi foarte scăzute. Specialiştii spun că prin această metodă se păstrează o mare parte din substanţele nutritive ale legumelor şi ale fructelor pentru o perioadă îndelungată.
Este recomandat să decongelezi alimentele la temperatura camerei
FALS. Cum bacteriile încep să se dezvolte rapid începând de la o temperatură de 5 grade Celsius, specialiştii ne descurajează să decongelăm alimentele la temperatura camerei, care poate ajunge şi la 29 de grade Celsius. Cel mai recomandat este să decongelăm la frigider. Durata de decongelare durează în funcţie de dimensiunile pachetului şi de tipul de aliment – de la câteva ore, la o noapte întreagă.
Funcţia de decongelare a cuptorului cu microunde este, şi ea, o variantă atunci când suntem în cirză de timp, dar această variantă este exclusă din start de persoanele care consideră microundele un risc pentru sănătate. „Merge şi la microunde, dar produsul capătă o culoare neplăcută“, precizează medicul nutriţionist Corina Zugravu.
Cei care preferă decongelarea în apă trebuie să ştie că procesul nu trebuie să dureze mai mult de două ore, temperatura apei nu trebuie să depăşească 21 de grade Celsius, iar apa trebuie schimbată la fiecare 30 de minute, pentru a evita pe cât posibil înmulţirea microorganismelor.
Odată decongelate, alimenetle pot fi recongelate
FALS. Fiindcă frigul nu distruge bacteriile, atunci când alimentele sunt decongelate, germenii sunt „treziţi la viaţă“. Dacă mai congelăm o dată produsul respectiv, la a doua decongelare, se produce o înmulţire crescută a bacteriilor, ceea ce creşte riscul de toxiinfecţii alimentare.
Alimentele pot fi conservate la congelator pe perioadă nedeterminată
FALS. Durata de conservare a alimentelor la congelator diferă foarte mult în funcţie de tipul alimentului, dar în niciun caz nu trebuie să depăşească un an.
Cât timp se păstrează alimentele la congelator
Mâncare gătită sau sosuri - 1-2 luni
Carne - 6 luni (porţiunile grase); 10-12 luni (porţiunile fără grăsime)
Peşte - 2-3 luni (peştele gras); 4-6 luni (cel mai puţin gras)
Organe şi mezeluri - 3-6 luni
Fructe şi legume - 8-10 luni
Unt - 8 luni
Îngheţată şi sorbeturi de casă - 2-3 luni