Guvernul Grindeanu a aprobat luni un proiect de Ordonanta de Urgenta privind dezvoltarea asistentei medicale comunitare si pentru asigurarea accesului persoanelor din categorii vulnerabile la servicii medico-sociale. Si Guvernul Ciolos a aprobat in octombrie 2016 prevederi privind dezvoltarea asistentei medicale comunitare, insa sub forma de proiect de Lege, care a fost transmis Senatului. Acesta, insa, a clasat proiectul pe 27 decembrie 2016. Ministrul Sanatatii, Florian Bodog, a spus ca a preluat reglementarile din proiectul de lege, iar urgenta este motivata de faptul ca acestea reprezinta conditionalitate ex-ante pentru accesarea fondurilor europene.
Proiectul de lege initial a fost aprobat pe 26 octombrie 2016, pe 1 noiembrie a fost inregistrat la Senat, iar pe 27 decembrie a fost clasat printr-o hotarare a Biroului Permanent, in baza art.63 alin. 5 din Constitutie. "Actul normativ preia reglementari promovate prin proiectul de lege privind asistenta medicala comunitara, adoptat in sedinta Guvernului din 26 octombrie 2016, dar clasat in conformitate cu prevederile Hotararii Biroului Permanent al Senatului din data de 27.12.2016 in baza art. 63 alin. (5) din Constitutia Romaniei", se arata intr-un comunicat transmis luni de Guvern.
Potrivit acestuia, masurile din actul normativ sustinute in regim de urgenta reprezinta conditionalitate ex-ante pentru accesarea fondurilor europene. Mai exact, in absenta deciziei de luni a Guvernului, ar fi imposibila accesarea lansarii apelurilor de proiecte programate in cadrul POR si POCU, care insumeaza aproximativ 355 milioane euro pentru finantarea interventiilor din domeniul serviciilor comunitare integrate, se mai arata in comunicat.