Sursa dw.com

Legislația privind avorturile este deja foarte restrictivă în Polonia - și ar putea fi înăsprită. Polonezele ies în stradă pentru a-și apăra drepturile.

De mai multe zile încoace, mii de oameni protestează în Polonia împotriva limitării drepturilor femeii. Anna și Wiktor, amândoi în vârstă de 30 de ani, participă pentru prima dată la o demonstație de acest fel. Amândoi sunt catolici și au votat partidul național-conservator PiS la alegerile din 2015. Dar o tragedie personală le-a schimbat perspectiva.

Anna a rămas gravidă, iar în săptămâna a 12-a a aflat că fătul nu poate să supraviețuiască din cauza unor malformații grave - un caz în care avortul este permis și în Polonia. Niciun medic nu a acceptat însă întreruperea de sarcină, chiar dacă era clar că, fără avort, Anna va trăi trauma de a aduce pe lume un copil mort. Mai mulți doctori și-au argumentat decizia cu "clauza conștiinței" din Polonia, care le permite să refuze un act medical în cazul în care acesta ar contraveni conștiinței personale.

"Un medic care acționează împotriva propriei conștiințe e sub presiune - iar acest lucru nu-l ajută pe pacient", a explicat ministrul polonez al sănătății, Konstanty Radziwiłł, cunoscut pentru atitudinea sa foarte conservatoare. Noua deviză a medicinii poloneze este: "Conștiința înaintea legii."

Citeste mai departe

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro