Au apărut primele concluzii în ancheta Ministerului Sănătăţii la Institutul Oncologic Bucureşti. Printre nereguli, echipa de control a semnalat faptul că aparatura zace nefolosită, pe stoc se află medicamente inutile, iar planificarea pacienţilor nu funcţionează. Toate acestea au fost puse pe seama vechii conduceri.
Acum mai bine de o săptămână când pacienţii s-au plâns că din spital lipsesc serul fiziologic, antibioticele şi pansamentele, oficiali din Ministerul Sănătăţii au spus că de vină este fostul manager.
„Principala concluzie pe care o putem trage în urma controlului de la Institutul Oncologic Bucureşti este că un management defectuos de mai mulţi ani al fostei conduceri a afectat calitatea serviciilor oferite pacienţilor. Aprovizonarea cu medicamente şi materiale sanitare s-au datorat lipsei de planificare şi organizare din partea fostului management al institutului şi lipsei de responsabilitate în gestionarea bugetului alocat. S-a constatat că existau stocuri de medicamente şi materiale sanitare care nu erau neapărat necesare pentru utilizare imediată, în timp ce pentru alte medicamente antialgice, antibiotice uzuale sau antiemetice, acestea lipseau”, a declarat Adrian Pană, secretar de stat în Ministerul Sănătăţii.
Ministerul Sănătăţii a dat amenzi în valoare de 33 de milioane de lei pentru modul în care se depozitează deșeurile, pentru condiţiile în ceea ce priveşte curăţenia sau pentru că nu există un plan de aprovizionare cu materiale sanitare.
Ministerul Sănătăţii va sesiza oficiul pentru combaterea fraudei şi Curtea de Conturi pentru că aparatele de radioterapie nu au fost folosite vreme îndelungată, dar şi organele de anchetă pentru a verifica un posibil conflict de interese. Pacienţii care aveau nevoie de radioterapie erau trimişi la o clinică privată unde lucra şi managerul acestui institut.
În termen de 30 de zile se are în vedere schimbarea comitetului director şi al consiliului de administraţie. Mai mult, vreme de şase luni institutul va fi monitorizat de Ministerul Sănătăţii.