Vineri, 17 martie, este marcată Ziua Mondială a Somnului, iar medicii din cadrul Spitalului Judeţean de Ugenţă (SJU) Bacău au vorbit, într-o conferinţă de presă, despre importanţa somnului atât la adulţi, cât şi la copii. „Viaţa noastră este o alternanţă a stării de veghe şi a stării de somn. În starea de veghe, muncim învăţăm, ne distrăm, mâncăm, consumăm energie.
Autor Geta Panait Sursa desteptarea.ro
În timpul somnului recuperăm energia pierdută. La nou-născut, necesarul de somn este de 14 – 18 ore iar la adult 7-8 ore. La un moment dat, poate apărea insomnia, care este o boală a civilizaţiei, declanşată de stres sau de anumite afecţiuni. Cam 50 la sută dintre adulţi au experimentat o insomnie, adică o dificultate de a adormi sau imposibilitatea de a adormi, trezirea din timpul somnului. A doua zi, persoana respectivă nu mai funcţionează la parametri optimi, îi este somn, nu se poate concentra”, a explicat dr. Doina Lazăr, medic şef Secţia de Neurologie.
Pentru a avea un somn de calitate şi pentru a fi mai odihniţi a doua zi, medicii recomandă să se respecte ora la care se merge la culcare, precum şi cea de trezire, să se evite cinele copioase, dormitorul să fie aerisit, cu o temperatură ambientală confortabilă, patul şi perna să fie confortabile şi să nu se instaleze în camera de dormit televizor sau calculator. Dacă apare o tulburare de somn, prima vizită trebuie făcută la medicul de familie şi, dacă acesta consideră, se poate apela apoi la un specialist.