Comunicat de presă
În contextul dezbaterii publice pe Legea vaccinãrii, Asociatia Pacientilor cu Afectiuni Hepatice din România îsi exprimã sprijinul privind vaccinarea copiilor împotriva hepatitei B, o boalã infectioasã cu efecte majore asupra întregii societãti.
În acelasi timp, APAH-RO considerã cã o mai bunã colaborare între factorii implicati – autoritãti, medici, asociatii – în domeniul informãrii si educãrii cetãtenilor asupra avantajelor si implicatiilor vaccinãrii copiilor ar duce la luarea deciziilor în cunostintã de cauzã de cãtre pãrinti.
„Vaccinul este singura modalitate de a preveni hepatita B, în forma acutã si cronicã, fapt pentru care luni de zile am atras atentia autoritãtilor cu privire la riscurile lipsei vaccinului împotriva hepatitei B pentru nou-nãscuti. APAH-RO militeazã încã din 2009, anul înființãrii asociației, pentru modificarea legislatiei astfel încât sã se asigure dreptul la vaccinare, dar si la tratament tuturor pacientilor care suferã de aceastã boalã infectioasã. În acest context, nu putem decât sã ne aliniem majoritãtii medicilor si sã sprijinim orice demers privind necesitatea vaccinãrii copiilor”, declarat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.
Pe de altã parte, statul român, prin institutiile responsabile, trebuie sã asigure în mod neîntrerupt un stoc suficient de vaccinuri pentru a evita declansarea unor crize din cauza lipsei totale a vaccinului. Din punctul de vedere al APAH-RO, introducerea vaccinului împotriva hepatiteti B, începând din anul 1995, în schema de vaccinare a avut cele mai mari beneficii constatându-se, de la an la an, scãderea numãrului de pacienti nou infectati.
„Trebuie precizat faptul cã Organizația Mondialã a Sãnãtãții recomandã ca toți bebelușii sã primeascã prima dozã de vaccin cât mai repede dupã naștere, de preferat în primele 24 de ore.”, a adãugat Marinela Debu, presedinte APAH-RO.
APAH-RO desfãsoarã constant campanii de informare despre modalitatea de transmitere a virusurilor hepatice, despre preventie si acces la tratament sau despre prevederile legislatiei muncii pentru a evita discriminarea si integrarea bolnavilor cu hepatitã în societate.
VHB, virusul care cauzează hepatita B, se poate transmite prin sânge ori de la mamă la copil, în timpul naşterii sau prin fluide corporale (spermă, secreţii vaginale, salivă). Virusul se transmite prin:
· contacte sexuale neprotejate;
· reutilizarea sau folosirea în comun de ace, seringi, alte obiecte de uz personal (periuţe de dinţi, aparate de ras etc.) sau cosmetic, medical şi stomatologic, contaminate şi nesterilizate corect;
· venirea în contact direct cu sângele, chiar şi uscat, sau cu rănile deschise ale unei persoane infectate;
· prin piercing-uri şi tatuaje cu ace şi instrumente nesterile.
Virusul hepatitei B este de 100 de ori mai infecţios decât HIV şi de 10 ori mai mult decât cel al hepatitei C. În plus, el rezistă o perioadă considerabilă de timp în condiţiile mediului extern (de exemplu, pe instrumente care au venit în contact cu sânge contaminat şi nu au fost sterilizate corect) cel puţin 7 zile, timp în care poate infecta persoanele care sunt expuse la el.
Date centralizate privind recomandãrile de imunizare împotriva virusului hepatitei B, la nivelul statelor membre UE, se regãsesc pe site-ul European Centre for Disease Prevention and Control (ECDC) - http://vaccine-schedule.ecdc.europa.eu/Pages/Scheduler.aspx
Despre APAH-RO
APAH-RO este o entitate neguvernamentalã, înfiintatã în 2009, la initiativa unui grup de pacienti din întreaga tarã. Cu sloganul „Pentru drepturile tale!”, organizatia militeazã pentru cresterea gradului de depistare si accesul la tratament. Organizatia militeazã pentru cresterea accesului la tratament a pacientilor cu afectiuni hepatice, desfãsurând activitãti de informare si sprijin în rândul pacientilor cu afectiuni hepatice, a membrilor familiilor, întruniri cu scopul de a sensibiliza în ceea ce priveste importanta depistãrii cât mai rapide a hepatitelor cronice virale si a importantei tratamentului fãcut la timp, tinând cont strict de recomandãrile medicilor.
Contact
Marinela Debu,
Preşedinte APAH-RO
Tel. 0721/304160
Email – roapah@gmail.com, hepatobv@gmail.com