Iata lista completa, publicata astazi in Monitorul Oficial cu informatiile care vor fi inscriptionate pe cipurile cardurilor nationale de sanatate pe care pacientii majori le vor primi prin posta, anul viitor.

Casa Nationala de Asigurari de Sanatate a modificat printr-un Ordin de presedinte publicat astazi inMonitorul Oficial lista informatiilor care vor fi scrise pe cipul cardului national de sanatate. Mai precis, pe langa informatiile anuntate in 2012 despre datele care vor fi scrise de medicul de familie pe cipurile cardurilor nationale de sanatate ale pacientilor, CNAS a decis introducerea unui certificat digital emis de MAI pe fiecare card.

Lista completa a informatiilor care vor fi inscriptionate pe cipurile cardurilor nationale de sanatate pe care asiguratii care au peste 18 ani le vor primi prin posta anul viitor a fost publicata in Ordinul de presedinte al CNAS prin care modifica anexa 2 la Ordinul de presedinte al Casei, din 29 octombrie 2012.

Iata, in continuare, ce informatii vor fi scrise obligatoriu pe cipurile cardurilor nationale de sanatate

- Pe cipurile cardurilor nationale de sanatate vor fi scrise datele de identificare ale pacientului: numele si prenumele, data nasterii si CNP-ul.
- Fiecare card national de sanatate va mai contine un numar de asigurat format din 20 de caractere, un numar de card care va fi format din 16 caractere si un cod CIP format din 25 de caractere.
- Pe cipul cardului national de sanatate vor mai fi scrise datele de identificare ale medicului de familie: numarul de telefon, numele, prenumele, codul medicului de familie al posesorului cardului.
- Cardul national de sanatate va mai contine un certificat digital emis de Ministerul de Interne.
- Informatiile de pe card vor putea fi accesate de furnizorii de sanatate pe baza unui cod PIN pe care posesorul cardului il va schimba la activarea cardului si care va avea minimum patru si maximum 12 caractere. De fiecare data cand solicita servicii medicale decontate de Casa de Asigurari de Sanatate, pacientului i se va cere sa introduca acest cod PIN. Atentie! PIN-ul cardului de sanatate trebuie sa ramana secret!

Ce informatii vor fi scrise pe cipul cardului national de sanatate, doar cu acordul posesorului
- Pe cipul cardului pot fi inscrise si datele de contact ale celor doua persoane (maximum) care vor fi apelate in caz de urgenta: numele, prenumele si numerele de telefon ale celor doua persoane care posesorul cardului doreste sa fie contactate in caz de urgenta medicala.
- De asemenea, pe cipul cardului mai pot fi inscrise urmatoarele informatii: grupa sanguina si Rh-ul posesorului cardului, consimtamantul pentru donarea de organe (statusul de donator de organe), cel mult 10 diagnostice medicale care au risc vital (care vor fi stocate prin coduri specifice pe card) si maximum 20 de diagnostice care vizeaza bolile cronice ale posesorului cardului (si in acest caz, pe card vor fi stocate codurile acestor boli cronice).

Va amintim ca informatiile care vizeaza grupa sanguina si Rh-ul, bolile cu risc vital si bolile cronice de care suferiti, precum si consimtamantul pentru donarea de organe pot fi inscriptionate de medicul dumneavoastra de familie pe cipul cardului, doar in urma exprimarii explicite, in scris a acordului dumneavoastra, a apartinatorului legal sau a imputernicitului legal, dupa caz.

Pacientii pot refuza inscriptionarea acestor informatii pe cipul cardului national de sanatate, dar trebuie sa stie ca in situatiile de urgente medico-chirurgicale, lipsa inscriptionarii pe card a unor date medicale vitale le poate periclita viata, atentioneaza CNAS.

De asemenea, pacientii pot schimba oricand optiunile exprimate in privinta informatiilor optionale inscrise pe cardurile lor nationale de sanatate.

Tot cu acordul posesorului cardului, medicul de familie poate scrie pe cipul cardului datele de contact a doua persoane care, la nevoie, pot da informatii despre starea de sanatate a pacientului, despre bolile de care sufera, despre medicatia pe care o ia, etc. CNAS recomanda pacientilor sa fie de acord ca aceste informatii sa fie inscriptionate pe card, pentru ca pot face diferenta intre viata si moarte, in situatii-limita.

Ce mai trebuie sa stii despre cardul national de sanatate

Toti pacientii majori vor primi anul viitor prin posta carduri nationale de sanatate. Odata implementat sistemul cardului, aceste documente electronice vor fi obligatorii la medic.

Pacientii vor dovedi ca sunt asigurati in SIUI prin intermediul cardurilor nationale de sanatate.

Sursa: economica.net

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro