În perioada 24-30 aprilie, în Republica Moldova este marcată Săptămână europeană a imunizărilor, o campanie de informare despre beneficiile vaccinării. Dar în ce măsură este conștientizată necesitatea imunizării și cum pot fi contraziși cei care le refuză, pentru că văd în vaccinuri un pericol pentru sănătatea copiilor lor? La aceste și alte întrebări vom căuta răspuns de la Angela Capcelea, coordonatoare Programe de Sănătate a Copiilor şi Adolescenților la UNICEF-Moldova.
Europa Liberă: Ministerului Sănătății, Biroului Organizației Mondiale a Sănătății în Republica Moldova, Centrului Naţional de Sănătate Publică și UNICEF Moldova organizează în această săptămână acţiuni de informare și sensibilizare a opiniei publice privind necesitatea imunizării și lupta împotriva bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare... Întâi de toate, doamnă Capcelea, cum stau lucrurile? Există necesitatea de a adapta mesajul la anumite schimbări, evoluții.
Angela Capcelea: „Săptămâna curentă, începând cu 24 aprilie, se serbează în toată Europa săptămâna europeană a imunizării. Noi folosim această perioadă pentru a informa suplimentar și pentru a sensibiliza încă o dată opinia publică referitor la necesitatea vaccinării. Ținând cont de evoluția atât a maladiilor prevenite prin vaccinare, răspândirea lor cât și de informațiile care apar în mass-media, pe rețelele de socializare, părinții au tot mai multe întrebări, respectiv au nevoie de tot mai multe răspunsuri, care să fie pe înțelesul lor, astfel încât să poată lua o decizie bine argumentată.”