Fiecare meserie este frumoasa dar cea de medic eu consider ca este cea mai frumoasa dintre ele.

Sa poti sa iti ajuti aproapele sa fie sanatos, sa poata sa traiasca si sa se bucure de tot ce iti ofera viata. Este o artã, sã stii sã comunici cu bolnavul, sã îl asculti si in final sa poti sa-l tratezi! 

Autor CD Sursa amfms.ro

Pentru unii perioada de pregatire pentru a deveni medic reprezinta minim 10 ani iar pentru altii mult mai mult.

Incepe cu pregatirea de examen, admiterea apoi cu anii de studentie in care te slefuiesti sa devi empatic la suferinta si in care urci pe drumul pregatit de dascali ca sa poti sa ajungi un bun medic.

Ai terminat si ai diploma in mana. Acum incepe partea nevazuta si necunoscuta tie si anume cea de alegere a specializarii si de a te pregati pentru examenul de rezidentiat.

Ai ajuns medic cu diploma si in cativa ani medic cu diploma de specialist.

Acum poti sa lucrezi si sa simti ce grozav este...

Despre problema banilor nici nu mai este cazul sa vorbim pentru ca la ce sume se vehiculeaza in presa se pare ca se vor lasa politistii de meserie iar cei pe care-i duce capul se vor inscrie in mod sigur la medicina ...

Toata facultatea am invatat despre cum sa interoghezi un pacient ( adica sa faci o examinare si o anamneza cat mai corecta si cat mai atenta ) pentru ca in final sa poti sa precizezi un diagnostic si apoi sa prescrii cel mai potrivit tratament pacientului care iti solicita consultul.

Dar surpriza apare acum cand descoperi ca si pacientul stie medicina ( ca doar doctorul goagle este la curent cu ceea ce tu nu ai aflat – adica cu stiinta si nestiinta plimbata prin site-uri ) si iti cere un anumit tratament, ca de fapt reprezentantii sistemelor medicale iti impun un contract de activitate in care te obliga sa le respecti DOAR protocoale de tratament, stelute si diezuri sau combinatii de steluta si diez. Cum dar nu stiati ce inseamna ? Atunci sa va ajut.

Adio ce ai invatat la facultate ! Acum invatam despre protocoale.

PROTOCOALE. Stie cineva ce este acest cuvant sofisticat si ce reprezinta acesta ?

Protocolul este un document in care tu ca si medic afli ca NU ai voie sa prescrii in sistemul public de sanatate un anumit medicament, desi in perioada celor minim 10 ani de pregatire ai invatat despre el.

De ce? pentru ca acel document iti comunica ca in specialitatea in care te afli ( si de cele mai multe ori in cea de medicina de familie ) NU esti medic prescriptor ci un alt medic de o alta specialitate. Dar de ce te intrebi tu suparat? de ce nu ai voie sa prescrii Milurit ( de exemplu )? sau alte medicamente pentru alte afectiuni? Din motive economice! Da ati auzit bine, pentru ca pacientul sa se mai plimbe inca o data cel putin pana la policlinica sau la spital pentru o scrisoare medicala de recomandare sau direct pentru reteta. Daca poate si o face atunci CNAS si pacientul sunt bucurosi, sa nu gresesc ca si eu sunt bucuros ( o sa va explic pe urma de ce sunt si eu ).

Economice pentru ca daca pacientul nu se deplaseaza dupa documentul respectiv ( Reteta sau scrisoare ) CNAS nu mai deconteaza tratamentul si pacientul plateste reteta integral.

Pentru CASA pacientul si ingrijirea acestuia este doar in teorie. Aici este vorba de bani. Pacientul are nevoie de un medicament de tensiune pentru ca este hipertensiv si este si bolnav cronic renal in stare avansata si are si diabet. Ce conteaza daca ai scrisoare medicala si mai multi medici confirma diagnosticul tau de suspiciune. Reteta trebuie prescrisa de catre un medic din policlinica. Tu nu esti trecut in protocol ca si medic prescriptor asa ca NU AI VOIE. Ce conteaza ca la tine CASA deconteaza o consultatie de 10 ron si la spital mult mai mult..

Apropo ca am ajuns aici cu povestirea mea. Stiati ca acum fiecare medic se gandeste la ” Cat va avea de platit dupa pacientul care tocmai a intrat la consultatie “?

Pentru ca daca nu a respectat steluta sau diezul sau protocolul atunci nu are voie sa prescrie reteta iar Curtea de Conturi ( vigilenta ! ) o sa-i aduca aminte cu primul control. Curtea de Conturi controleaza din in 3 ani ani toate documentele medicale si toate prescrierile tale si te va obliga sa platesti tu medicamentele ( decontate de CNAS ) chiar daca pacientul traieste datorita tratamentului gandit de tine. Dar ce mai conteaza la urma urmei. Pacientul traieste, CNAS si-a recuperat banii iar doctorul plateste!( cu dobanda, conform ultimelor recomandari CNAS ). De ce ? pentru ca nu a respectat o regula numita Protocol, care spre bucuria tuturor se modifica anual, trimestrial, sau de mai multe ori pe luna. CNAS nu iti comunica tie direct ci tu trebuie sa te informezi, sau iti faci abonament la M.O. sau te anunta colegii despre aceasta. Foarte frumos!

Nu mai conteaza gradul de pregatire al medicului, faptul ca pacientul traieste si este activ si nu a facut un accident vascular sau un infarct miocardic, care l-ar fi transformat intr-o povara pentru familie sau pentru societate. Acestea nu mai conteaza. Doctorul plateste.

Sa revin cu explicatiile: stelutele si diezul sunt obligatiile prin care ai voie sa prescrii tu prima reteta sau nu ai voie ci doar medicul din spital. Asa se intampla si in cazul pacientilor cu fracturi si entorse cand pacientul vine cu recomandari scrise ( uneori si nesemnate ) de la ortopedie pentru un tratament anticoagulant. Tu nu ai voie sa eliberezi prima reteta, stii bine asta, dar pacientul nu are de unde sa stie ( si nici nu-l intereseaza ). El este bolnav si trebuie ajutat ( are dreptul! ). Esti nevoit sa intorci pacientul la ortoped pentru prima reteta. De multe ori pacientul nici nu vrea sa auda de asa ceva. Daca el sau altcineva pleaca dupa reteta atunci o sa vezi ca medicul ortoped nu doreste sau nu vrea sau ……si pacientul revine din spital fara reteta eventual cu ” ceva injuraturi printre dinti “. Sa-i spui aluia sa iti scrie, ce tot comenteaza ( adica eu ) ca de aia este medic de familie. Daca intrebi un medic de familie, oricare ar fi el, o sa iti confirme aceasta modalitate arhaica de comunicare. Problema este ca pacientul are un risc major de imbolnavire fara tratament. Au fost cazuri in care pacientul a decedat pentru ca nu a beneficiat de respectivul tratament. Daca te risti si prescrii tu prima reteta atunci peste cativa ani o sa platesti integral reteta plus dobanda la suma respectiva in functie si de vechimea acesteia.

Mai puteti sa mai cititi ? Sa va povestesc cum stam si cu reteta 0-700 , superba idee cu impact ”electoral ” ( grija fata de omul sarman ), dar extrem de deficitara la nivel de implementare. Pacientul ( pensionar ) trebuie sa aduca lunar un cupon de pensie si sa semneze ca nu are venituri ce depasesc 700 de lei. Daca semneaza ( ca nu are ) si in realitate are venituri peste 700 atunci este pasibil el sa plateasca daunele, daca nu atunci doctorul plateste. Si plateste reteta...Dar ce te faci daca ai uitat sa-i ceri semnatura pacientului ? plateste doctorul. Dar daca suma din veniturile pacientului nu depasesc 700 dar pacientul primeste dobanda pe o suma din pensie, peste cateva luni venitul lui depaseste si el plateste sau tot doctorul. E o adevarata consultatie ( gratis ) a buzunarului cetateanului, la cererea expresa a fiscului prin mana CNAS ( care te obliga).

Complicat, complicat si enervant.

De parca eu medic am ajuns agent de teren al fiscului ca sa verific veridicitatea declaratiilor cetatenilor cu statul de pensionar.

Si din acest motive am ajuns sa ma uit la bolnav si sa ma intreb: Dar dupa tine ( sarman pacient cu probleme medicale ) cat o sa platesc?

Si se mai mira primarii ca le pleaca medicii din cabinete, ca unii nici nu isi mai cauta inlocuitor ci doar pleaca? Pai va mai mirati ?

Ati auzit ce a raspuns ministrul sanatatii cand a fost intrebat de ce nu revine in tara fratele acestuia? pentru ca deja a ajuns sa cunoasca ce inseamna sa fie respectat de societate, ca a ajuns sa cunoasca ce inseamna normalitate.

Dar stiti ce imi spun colegii care au plecat deja? ca in Romania nu se doreste normalitate ci doar haos.

Ca normalitatea inseamna sa poti sa consulti si sa oferi tratamentul si recomandarile de examinare de laborator sau radiologice pe care le consideri cele mai bune pentru pacientul tau ( conform pregatirii tale ). Ca tu decizi daca pacientul are nevoie de concediu. Ca tu nu esti controlat de catre CASA sau DSP ci acestia iti solicita din timpul tau de consultatii o programare in timpul careia ei sa iti comunice ceva util. Ca nimeni din aceste institutii nu te ameninta cu protocoale si cu amenzi ci dimpotriva ” te premiaza la sfarsit de an” cu bani pentru ca starea de sanatate a bolnavilor cronici ( consultati de tine ) s-a imbunatatit si ca ai reusit sa-i convingi sa isi faca controalele la timp si eventual ca nu ai folosit medicamente foarte scumpe. Da, se poate si asa ceva!

Asta inseamna sa fi medic si sa te respecte societatea dar aici in Romania fiecare medic este urmarit de ganduri: protocoale, stelute, 0-700, reclamatii de malpraxis, reclamatii de mita si cate si mai cate.

Si atunci se mai mira cineva ca medicii pleaca? Sa plece si sa isi practice meseria pe alte meleaguri!

Fiecare medic are cate o intamplare neplacuta care i-a produs dezgust si un gust amar.

 

 

 

Ce prevede Codul Deontolgic al medicilor:

ARTICOLUL 6

Independenţa profesională

Medicul este dator să stăruie şi să îşi apere independenţa profesională, fiind interzisă orice determinare a actului medical ori a deciziei profesionale de raţiuni de rentabilitate economică sau de ordin administrativ.

ARTICOLUL 9
Principiul specializării profesionale
Cu excepţia unor cazuri de urgenţă vitală, medicul acţionează potrivit specialităţii, competenţelor şi practicii pe care le are.

 

 

 

Articolul se poate cita cu mentionarea sursei, a autorului si cu link activ.

 

 

 

 

 

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro