Majoritatea medicilor de familie din judeţ s-au trezit buni de plată, din nou, din cauza unor reţete medicale acordate unor pacienţi pe parcursul anului trecut.
Este vorba despre cele elibe-rate bolnavilor cronici care erau şi internaţi, precum şi pentru cele compensate 90%, prescrise pensionarilor care aveau venituri mai mari de 700 de lei/lună. Recent, medicii de familie au primit atenţionări de la Casa de Asigurări de Sănătate cu sumele ce urmează a fi imputate din ve-niturile cabinetelor.
Despre sumele datorate pentru reţetele compensate acordate pensionarilor am mai scris. Medicii păreau să se fi împăcat cu situaţia iar o parte din sumă fusese deja recuperată de la pensionarii care nu-şi declaraseră corect veniturile. Când vine vorba de reţetele eliberate pacienţilor internaţi, medicii susţin că li se face o mare nedreptate.
Medicii spun că-i o măsură ilegală
Medicii de familie susţin că deciziile de imputare pe care le-au primit nu conţin codul numeric personal al pacientului şi nici numărul reţetei pentru care se reţin sume, ci doar suma imputată. „În următoarele zile discutăm cu colegii şi e posibil să acţionăm CAS în instanţă. Ni s-au imputat nişte sume fără să se specifice numărul reţetei şi nici codul numeric personal al pacientului. Nu mi s-a explicat de ce eu sunt hoţ şi spitalul nu. Cine a hotărât că pacientul a fost la mine în cabinet şi apoi la spital? De exemplu un pacient bolnav cronic a fost internat cu o afecţiune acută trei zile în spital, timp în care aparţinătorul a venit la cabinet pentru a-i lua reţeta să-şi poată continua medicaţia pentru boala cronică pe care o are. Dacă un bolnav cronic este internat la Chirurgie cu o fractură şi el are şi astm iar cei din spital spun că nu au medicaţie pentru el sau nu corespunde cu cea care o ia pacientul, nu-i dau tratament pentru astm şi îl trimit la medicul de familie. Medicul îi dă reţetă bolnavului şi i se impută reţeta. Majoritatea medicilor sunt în această situaţie, iar sumele oprite sunt între 250 şi 1.000 de lei“, ne-a declarat dr. Angela Bica, vicepreşedinta Patronatului Medicilor de Familie. Aceasta ne-a spus că medicii de familie analizează posibilitatea acţionării în instanţă a Casei de Asigurări de Sănătate pentru această decizie.
„Nu văd o ilegalitate în pres-crierea reţetei unui bolnav cronic de pe lista mea care suferă de epilepsie şi care este internat pentru o operaţie de apendicită, mai ales dacă nu primeşte acel medicament în spital. E strigător la cer. A devenit o obişnuinţă să se ia de la medicii de familie“, a spus un alt medic de familie din Piatra-Neamţ, de la un dispensar în cadrul căruia toţi cei şapte medici au primit decizii de imputare.
Conducerea CAS ne-a spus că doar se conformează legislaţiei şi a trebuit să ia măsuri. „În ce priveşte sumele reţinute ca urmare a acţiunii de audit a Curţii de Conturi din România prin Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, sumele reţinute de la medici de familie sunt următoarele: pentru servicii efectuate unor persoane internate în spital: 12.036 de lei, pentru prescripţii medicale pentru persoane internate în spital: 34.129 de lei, iar pentru prescripţii medicale pentru pensio-nari cu venituri numai din pensii sub 700 de lei: 8.744,74 lei. Sumele recuperate de la pensionarii care au declarat eronat că nu realizează venituri sunt de 2.463,19 lei“, a declarat ec. Gabriela Zamfir, directorul adjunct al CAS.