"S-a asigurat finanțarea inclusiv pentru luna decembrie. Plățile suntem cu ele la zi. În problema privind finanțarea cu materiale și medicamente nu poate fi dată vina pe lipsa de finanțare din partea casei", a spus Iana.

El a precizat că sistemul funcționează pe credite de angajament, după care CASMB face plățile pe sumele contractate, iar pentru luna decembrie spitalele au finanțare pe credite de angajament în limita 100% a contractului.

Președintele CASMB a precizat că unitățile sanitare își pot face achiziții pentru materiale și medicamente.

Iana a spus că relatările potrivit cărora unii pacienți au fost obligați să își cumpere stenturi și proteze nu au acoperire pentru că au fost finanțate suplimentar programele. Astfel, la oncologie creșterea a fost de 9%, la diabet de 30%, la ortopedie de 200% comparativ cu anul 2012.

"Problemele țin de modul cum sunt alocate cheltuielile în interiorul spitalului. Spitalele nu au bugetul transparent. Din păcate, în multe spitale partea de management trebuie făcută mult mai aplicat. Directorii trebuie să verifice cum se cheltuiesc banii pe secții", a explicat șeful CASMB.

El a punctat că fiecare manager se ferește să facă arierate.

"Un buget cu 20% mai mare față de anul precedent, fără să existe modificări majore de prețuri, evidențiază lipsa unui management eficient al spitalelor", a mai spus Gheorghe Iana.

Dr. Iana a arătat că din păcate CASMB nu poate să facă controale pentru a verifica cum se cheltuiesc banii în spital.

El a accentuat că potrivit legislației în vigoare pe durata spitalizării unitatea sanitară trebuie să îi asigure pacientului medicamente și materiale sanitare gratuit.

În opinia sa, introducerea unor coeficienți obligatorii pentru asigurarea materialelor sanitare și medicamente ar rezolva problema.

"Un procent de 17-20% ar trebui să fie alocați pentru medicamente și materiale sanitare", a spus Iana.

El a amintit două spitale bucureștene — "Malaxa" și "Carol Davila" — care au probleme pentru că au preluat personalul de la Spitalul Caritas și au creșteri artificiale pe cheltuielile de personal de 70-80%. Aceeași situație, după cum susține Iana, se întâlnește la Spitalul de Stomatologie din București unde cheltuielile de personal sunt peste 80%.

"Pentru ca un spital să își permită să funcționeze la parametrii normali finanțarea pentru personal ar trebui să fie între 50-60%", a arătat reprezentantul CASMB.

Președintele CASMB a evidențiat și unități unde finanțarea pentru cheltuielile de personal este sub 50%, adică 42%, cazul IC Fundeni.

Referindu-se la finanțarea de către CASMB a mediului privat, Iana a menționat că pentru servicii paraclinice casa a plătit 146 milioane de lei, iar către spitalele private 2,5-2,7%.

În legătură cu prezența unor firme de îngrijiri la domiciliu în spitale, Iana a spus că au fost reziliate două contracte cu astfel de firme și șapte au fost suspendate, cauzele fiind lipsa serviciilor efectuate, dar raportate la CASMB.

El trecut în revistă cele mai grave nereguli care se înregistrează în unele din spitalele bucureștene: modul de organizare, lipsa de comunicare între șefii de secții și managerii de spital, poziția directorilor de îngrijiri și al asistentelor șefe care ar trebui să verifice stocurile de medicamente și materiale sanitare, dar și sustragerile de materiale sanitare din spitale.

Iana a concluzionat că indiferent câți bani vor fi alocați pentru sănătate, managerii de spitale se vor plânge că sumele nu sunt suficiente.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro