Din cauza ratei mici de vaccinare, 97 de medici din Bihor au fost puşi pe lista ruşinii de autorităţile sanitare din judeţ. Sunt medicii care au mai mult de 10 copii nevaccinaţi. Doctorii riscă amenzi, şi de 10.000 de lei, dacă se va dovedi că nu şi-au dat interesul pentru ca cei mici să fie imunizaţi.
Citeste si
Pe lista Direcţiei de Sănătate Publică Bihor apar doi medici care la sfârşitul lunii iunie aveau în evidenţe mai mult de o sută de copii nevaccinaţi din diverse motive. Cu toţii vor fi controlaţi şi sancţionaţi dacă se va dovedi că sunt vinovaţi de lipsa imunizării.
Dorel Tîrţ - purtătorul de cuvânt al DSP Bihor: „Legislaţia în vigoare prevede sancţiuni cuprinse între 5.000 şi 10.000 de lei”.
Reprezentanţii medicilor spun că nu doar doctorii sunt de vină pentru sutele de copii nevaccinaţi, ci şi părinţii.
Carmen Pantiş - preşedintele Colegiului Medicilor Bihor: „Aceştia au fost chemaţi la vaccin, nu s-au prezentat şi aici depinde foarte-foarte mult de constiinciozitatea şi stăruinţă medicului care cunoaşte că în circumscripţia sa sunt copii nevaccinaţi pentru a insista să vină în cabinetul medical”.
Gindrovel Dumitra - coordonatorul grupului de vaccinologie al Societăţii Naţionale a Medicilor de Familie: „Medicii de familie şi-au chemat copiii la vaccinare, dar părinţii nu s-au prezentat împreună cu copiii. Pe locul numărul doi ca importanţă este faptul că părinţii au refuzat vaccinarea. Şi pe locul trei ca importanţă a fost clasificat lipsa vaccinului.”
Medicii atrag atenţia încă o dată că refuzul vaccinării nu le face decât rău copiilor pentru că îi pune în pericol în cazul unor epidemii.
Zoltan Ritli - medic, fost ministru al Sănătăţii: „Părinţii mizează pe faptul că ceilalţi sunt vaccinaţi şi atunci copilul meu nu se îmbolnăveşte. E fals! Ei sunt primii care sunt receptivi la bolile respective şi complicaţiile aferente.”
În urma verificărilor Direcţiei de Sănătate Publică Bihor, în judeţ sunt aproape 2500 de copii cu vârsta între 9 luni şi 4 ani care nu sunt vaccinaţi.