Preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate promite că 15 milioane de români vor primi cardurile de asigurat anul viitor, iar furturile din sistem vor fi mult reduse.

Anul 2014 aduce o serie de schimbări în sistemuldesănătate. Câteva dintre aceste au fost menţionate, ieri, de Cristian Buşoi, preşedintele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS).

1. Carduri de sănătate distribuite până la 1 august 2014. Cristian Buşoi a explicat că, până acum, au fost tipărite şi plătite patru milioane de carduri şi că speră ca până la mijlocul anului viitor să se tipărească integral toate cele 15 milioane şi, totodată, să fie şi distribuite prin poştă. Distribuirea va avea loc în ordinea alfabetică a judeţelor.

"Inscripţionarea datelor personale pe card se va face concomitent cu activarea sa şi nu doar la medicul de familie, ci şi la spitale sau case judeţene de sănătate", a adăugat Buşoi. Din acel moment, a mai spus acesta, orice serviciu medical va fi decontat pe baza acestui card, iar frauda din sistem va fi mult redusă. Preşedintele CNAS a mai spus că până atunci medicii de familie au timp să-şi procure cititoarele de carduri (costă între 30 şi 50 de euro).

2. Onorarea datoriei externe. În 2013, CNAS a plătit către furnizorii de servicii medicale din străinătate facturi de 33,3 milioane de euro dintr-un total de 168 de milioane de euro. Buşoi a dat asigurări că, în 2014, datoriile vor fi achitate integral, bugetul total alocat acestui capitol fiind de 131 de milioane de euro (585 de milioane de lei).

3. Stuctură antifraudă la CNAS. La Departamentul de Monitorizare, Control, Antifraudă constituit anul acesta vor fi scoase la concurs 10-12 posturi, după data de 20 ianuarie. Angajaţii vor colabora cu alte structuri din Ministerul de Interne, Procuratură, DNA, DIICOT şi vor exista şapte coordonatori regionali care vor face controale inopinate.

4. Procent minim din buget alocat medicamentelor. Contractul- cadru va fi modificat astfel încât spitalele să aloce un buget minim medicamentelor: "În urma controlului efectuat în 17 decembrie în mai multe spitale din ţară am constatat multe nereguli, printre care şi procente mici alocate medicamentelor din contractul cu Casa – 3-5%. Este inadmisibil. Mă gândesc să impunem 10% sau mai mult".

5. Mai mulţi bolnavi de cancer pe tratamente gratuite. Cât priveşte programele de sănătate care vor fi preluate de la Ministerul Sănătăţii, ele beneficiază de acelaşi buget ca şi în 2013. Buşoi a mai spus că se aşteaptă la o creştere a numărului bolnavilor de cancer trataţi gratuit (acum sunt doar 7.500).

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro