La doua luni de la publicarea primei variante a noului pachet de servicii medicale de baza, Ministerul Sanatatii revine cu o forma mai clara a acestuia. Pentru asigurati, pachetul de baza, impreuna cu programele nationale de sanatate, ramane in continuare foarte generos dar vor fi introduse listele de asteptare in spitale pentru toti pacientii care nu sunt urgente. Si numarul consultatiilor la specialist va fi limitat. Niciun cuvant despre asigurarile medicale private.
"Pachetul va produce efecte pozitive, vizibile, reale în aproximativ 3 ani de aplicare", a declarat ministrul Sanatatii, Eugen Nicolaescu. Guvernul a suplimentat bugetul alocat Sanatatii in 2014 cu o suma foarte mica (de la 4% la 4,2%), prin urmare generozitatea pachetului de baza nu va putea fi acoperita din buget.
Romanii neasigurati vor beneficia de tratament doar in cadrul urgentelor, pentru nastere si boli epidemice.
Sunt definite patru niveluri de prioritate prin care se determina intervalul de timp in care pacientul trebuie sa ajunga la medic. Pentru nivelul intermediar si de rutina se „permite crearea listei de asteptare, respectand criteriile de urgenta”.
Pachetul de baza pentru asigurati va oferi dreptul la un numar fix de consultatii, astfel:
IN CABINETUL MEDICAL
IN POLICLINICI (AMBULATORIU)
In ambulatoriu vor putea fi efectuate doar 158 de proceduri medicale, de la examinarea fundului de ochi pana la colonoscopii sau anumite biopsii.
IN SPITAL
Pacientii cu bilet de internare vor putea fi programați pentru internare, in functie de boala, gravitatea ei si „disponibilitatea serviciilor” spitalului solicitat.
Conform definitiilor Ministerului Sanatatii, pacientii care vor fi incadrati la nivel de prioritate intermediar sau de rutina (adica 2 sau 3 - definite la pagina 2 din HG) vor intra pe o lista de asteptare, „respectand criteriile de urgenta”.
Aliniatul care prevede clar aparitia listelor de asteptare pentru toti pacientii care nu sunt urgente si au nevoie de internare in spital este:
Ministerul Sanatatii precizeaza ca pacientii nu vor mai putea ramane internati in continuare daca dupa ce „i s-a efectuat o interventie medicala necesita timp de odihna inainte de a pleca acasa” sau daca asteapta analizele.
Nu se precizeaza care sunt spitalizarile evitabile care ar putea fi tratate ambulatoriu, ele urmand a fi mentionate in Normele metodologice, inca nepublicate.
De altfel, multe dintre detaliile importante pentru aplicabilitatea practica, particularizata la fiecare specialitate in parte (cum ar fi numarul si frecventa analizelor), a tuturor acestor reguli vor fi precizate in Normele Metodologice ale Contractului Cadru, care nu sunt inca publice.
PREVENTIA LA PERSOANELE SANATOASE
Fie asigurati, fie neasigurati, toti bolnavii vor avea acces la programele nationale de sanatate in numar de 21, pentru care Ministerul Sanatatii a creat o Agentie speciala. Aceste programe nationale sunt urmatoarele:
Ministerul Sanatatii a anuntat si cele 130 de medicamente noi care vor fi compensate in Romania. Printre acestea se numara terapii pentru poliartitra reumatoida, astm, hepatita C, lupus, spondilita anchilozanta, diferite forme de cancer. Dintre dosarele depuse initial, 36 au fost respinse. Lista medicamentelor subventionate de stat nu a mai fost actualizata in Romania de peste 4 ani, accesul pacientilor la terapii noi fiind astfel restrictionat.
Impactul bugetar al introducerii acestor noi terapii pe lista compensatelor ar putea ajunge la aproape 160 milioane de Euro in 2014. Ministrul Sanatatii a sustinut ca intreaga suma va fi acoperita din taxa de clawback impusa companiilor farmaceutice.
Puteti consulta lista medicamentelor nou introduse in atasamentul alaturat.