Inspectoratul Teritorial de Muncă Vrancea informează că a desfăşurat în ultimele două trimestre ale anului curent o acţiune de conştientizare a angajaţilor şi angajatorilor din domeniul asistenţei medicale în ceea ce priveşte siguranţa în mediul de muncă. “Lucrătorii din domeniul sănătăţii sunt expuşi unui risc crescut de infecţii cauzate de agenţi patogeni
Acest risc apare de obicei brusc sau este imperceptibil şi acest fapt face evaluarea riscurilor deosebit de dificilă. Pentru a se realiza o protecţie eficientă împotriva acestor riscuri profesioniştii în domeniul securităţii în muncă trebuie să evalueze cu atenţie riscurile care apar la locurile de muncă. Evaluarea trebuie să ia în considerare virulenţa naturală a agentului patogen, capacitatea sa de a supravieţui în mediul ambiant, gravitatea bolii, doza sau nivelul de expunere necesare pentru a provoca boli sau infecţii, moduri de transmitere, situaţia epidemologică”, transmit reprezentanţii ITM.
În trimestrul III au fost controlaţi nouă agenţi economici care au în total 143 de salariaţi fiind constatate 12 deficienţe pentru care s-au dispus tot atatea sancţiuni contravenţionale. Cea mai întalnită deficienţă întalnită de inspectori a fost lipsa de măsuri de prevenire şi protecţie a lucrătorilor împotriva riscurilor legate de agenţi biologici, care pot fi luaţi prin înţeparea cu seringi, instumentar sanitar sau prin contact cu sangele sau alte produse contaminate. (S. T.)