Romanii vor primi cardul de sanatate din iulie 2014. Bucata de plastic va contine doar datele personale, pentru ca informatiile medicale raman optionale. Si atunci, se naste firesc intrebarea daca sunt justificate cele peste 50 de milioane de euro cheltuite pentru acest card.
El ne-ar putea salva viata, in situatiile de urgenta, cand doctorii au nevoie, sa stie grupa de sange sau de ce boli si alergii suferim. Iar daca aceste informatii, nu se regasesc pe card, acesta devine practic inutil.
Ca sa poata fi util, cardul de sanatate ar trebui sa contina datele medicale ale fiecaruia dintre noi. Pentru asta insa, chiar daca nu il obliga nimeni, titularul trebuie sa ii ceara doctorului de familie introducerea informatiilor pe cip.
Datele vor fi stocate in serverul Casei Nationale de Asigurari si ar trebui ca medicul sa le poata accesa atunci cand titularul cere o consultatie. In plus, aceste date sunt vitale daca persoana respectiva a fost grav ranita, iar un echipaj SMURD ii acorda primul ajutor.
"Nu sunt de acord ca datele sa fie peste tot si acum intra peste mine in casa" e parerea unui pacient.
Ca sistemul sa functioneze medicii de familie, farmacistii si spitalele ar trebui sa plateasca din banii lor cititoarele de card: in medie 40 de euro bucata.
"Sunt 4 milioane de carduri tiparite, pana in 16 iulie speram sa avem toate cardurile facute si sa ajunga la oameni la sfarsitul lunii august" a declarat Cristian Busoi.
card sanatate
Culmea e ca daca reusim sa le ducem la bun sfirsit, cardurile vor avea viata scurta. Si asta pentru ca se lucreaza in paralel si la noile buletine cu cip, care ar putea inlocui cardul.
"Cartea de identitate simpla va avea la fel ca si cealalta date personalizate atat pe fata cat si pe verso si va avea un cip pe care se va regasi informatia privind cardul national de asigurari de sanatate" a declarat Anca Berbecariu, reprezentant DEPABD
Cardul de sanatate va fi asadar valabil pana cand orice roman isi va schimba actul de identitate, dupa care plasticul devine inutil.
(Sursa: Pro TV)