Şeful Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate a recunoscut astăzi la o dezbatere pe teme oncologice că în multe centre medicale lipsesc aparatura şi medicii pregătiţi să-i ajute pe bolnavii de cancer.

"Nu avem îndeajuns de multe aparate de radioterapie și, din păcate, nu avem nici specialiști îndeajuns de mulți în ceea ce privește mânuirea acestor aparate. Dintre aparatele existente, cel puțin în spitalele de stat, foarte multe dintre ele sunt vechi și nu mai pot face față cu eficiență și cu calitate și siguranță pentru pacient, pentru tratament. În multe dintre spitalele din România și chiar și în cele din unele centre universitare aparatele sunt depășite", a spus Bușoi.

El a adăugat că la privat se găsesc aparate de ultimă generaţie, dar că taxele percepute pentru aceste servicii medicale sunt foarte mari şi mulţi bolnavi nu şi le pot permite.

"Avem deja în plină dezvoltare câteva centre private care au aparate de ultimă generație, dar care percep ca și coplată sume extrem de importante. Cei mai mulți pacienți din România sunt fără posibilități financiare, nu și le pot permite. Va trebui să vedem cu rezolvăm această problemă: mergem către o soluție tip dializă, în care acoperim din fonduri publice întregul tratament dar atunci trebuie să facem niște calcule foarte clare și trebuie să vedem cum ni le putem permite, facem o investiție importantă și rămâne gratuit tratamentul. Oricum, odată cu 1 august, când se regândesc toate programele, va trebui ca și programul de radioterapie, care ar trebui să existe în programul mare de oncologie, să fie gândit în așa fel încât această situație să se regleze", a mai spus Bușoi.

La aceeași dezbatere, consilierul Cristina Vladu de la Ministerul Sănătăți a spus că doar 48% din necesarul de servicii de radioterapie sunt acoperite. Ea a precizat că ministerul va dezvolta un program cu Banca Mondială privind achiziționarea de aparate de radioterapie, care în prezent este pe ultima sută de metri înainte de negocieri.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro