Riscul de a contacta hepatita C pe cale sexuală este mai mare decât se credea până în prezent, alte canale de transmitere a acestei boli fiind transfuziile de sânge sau folosirea unei seringi utilizate anterior de o presoane infectată, se arată într-un studiu întocmit de cercetători elveţieni de la Spitalul Universitar din Zurich şi citat luni de agenţia EFE.
Studiul s-a realizat prin evaluarea unor pacienţi infectaţi cu virusul HIV, întrucât aceştia sunt nevoiţi să efectueze investigaţii medicale periodice. Astfel, s-a descoperit că pacienţii care au virusul HIV şi al căror partener de viaţă este infectat atât cu acest virus, cât şi cu cel al hepatitei C prezintă un risc de două până la trei ori mai mare de a-l contacta pe acesta din urmă decât alte persoane seropozitive.
Odată se credea că hepatita C se transmite numai prin contact sanguin, dar ulterior s-a descoperit că tot mai mulţi pacienţi homosexuali purtători ai virusului HIV contactează boala. Dar acest studiu arată că riscul de a contacta hepatita C este ridicat nu numai în rândul toxicomanilor care folosesc seringile în comun, ci şi în cazul celor care au contact sexual cu o persoană purtătoare a virusului.
Homosexualii sunt în mod particular mai predispuşi la infectarea cu virusul hepatitei C pe cale sexuală, dar deocamdată nu se ştie precis care este motivul, o posibilă explicaţie fiind faptul că în cazul acestora există un risc sporit de contact sanguin.AGERPRES/(AS - autor: Sorin Popescu, editor: Cristina Mac)