2014 este anul în care Programul Naţional de Oncologie va reprezenta, în adevaratul sens al cuvantului, o prioritate pentru MS, un program etalon, ca urmare a aplicării unui management corespunzător, alături de programele de diabet şi de transplant.
Ca urmare a reorganizării MS, va începe să funcţioneze Agenția Națională de Programe, care va avea ca atribuții principale managementul programelor naționale de sănătate.
MS consideră că doar printr-o coordonare unică şi profesionistă programele naționale de sănătate vor putea fi îmbunătăţite, gestionate corect, astfel încât disfuncționalitățile din ultimii ani să poată fi eliminate.
Programul Național de Oncologie reprezintă pentru Ministerul Sănătății o responsabilitate de politică publică, eforturile MS îndreptându-se, în special, către noua listă de medicamente compensate, unde o parte semnificativă dintre medicamentele noi reprezintă tratamente inovative pentru boli grave precum cancerul.
În prezent, MS se află în discuţii cu principalii producători de medicamente pentru găsirea unei soluţii de creare a unui spaţiu bugetar necesar pentru acoperirea TVA-ului pe lista de medicamente compensate şi aşteaptă ca furnizorii să vină cu propuneri constructive, astfel încât noua listă să poată intra în vigoare începând cu data de 1 aprilie 2014.
“Toate gândurile mele se îndreaptă astăzi către pacienţii bolnavi de cancer, cărora, prin intermediul asociaţiilor de pacienţi, doresc să le transmit că Ministerul Sănătăţii rămâne consecvent în politicile publice pe care le-a promovat si în dorinta sa de îmbunătăţire a programului national de oncologie, şi, totodată, continuarea investiţiilor pentru creşterea accesului pacienţilor la serviciile de radioterapie de calitate, creşterea accesului la tratamente inovative şi la servicii de paliaţie”, a declarat ministrul Sănătăţii, Eugen Nicolăescu, cu ocazia Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului.
În anul 2014, Ziua Mondială de Luptă împotriva Cancerului se focalizează asupra obiectivului 5 din Declaraţia Mondială împotriva Cancerului, „Spulberaţi miturile dăunătoare şi ideile preconcepute despre cancer” şi are sloganul „Demontarea miturilor”.
La nivel global, campania îşi va concentra mesajele asupra a patru mituri principale referitoare la cancer:
Mitul 1: Nu este nevoie să vorbim despre cancer
Mitul 2: Nu există semne sau simptome pentru cancer
Mitul 3: Nu pot face nimic în privinţa cancerului
Mitul 4: Nu am dreptul la îngrijiri pentru cancer.
Anul acesta, dezideratul Zilei Mondiale de Luptă împotriva Cancerului este de a sensibiza opinia publică asupra celor patru mituri despre cancer, prin informarea publicului şi demitizarea concepţiilor greşite despre această boală.
Ministerul Sănătăţii atrage atenţia asupra faptului că o treime dintre cele mai frecvente tipuri de cancer pot fi prevenite, prin adoptarea unui stil de viaţă sănătos şi eliminarea factorilor de risc cum ar fi consumul nociv de alcool, dieta nesănătoasă şi lipsa de activitate fizică.