Secretarul de stat în Ministerul Sanatatii Raed Arafat a declarat miercuri, în cadrul unei dezbateri, ca una dintre propunerile privind rezidentiatul ar fi ca examenul de licenta sa reprezinte o prima etapa de intrare în rezidentiat.

 

 

"Admiterea în rezidentiat nu se va face pe baza notelor din facultate. Una dintre variante ar fi ca examenul de licenta sa reprezinte o prima etapa de intrare în rezidentiat. Examenul de licenta poate sa devina un examen mult mai serios, care sa fie un filtru, pe baza lui sa devina doctor si sa fie prima parte a rezidentiatului. Tematica este aceeasi ca si la rezidentiat", a spus secretarul de stat.

 

Raed Arafat a precizat ca absolventul cu o anumita pregatire în medicina va primi un drept.

 

"Modificarile sunt venite în sensul de a creste calitatea pregatirii. Am avut specialitati care au avut probleme în sensul ca nu erau destui la rezidentiat. Nu mai vrem doctori care sa stea în strada fara drept de libera practica si fara a face nimic. Medicul care termina o anumita pregatire va primi un anumit drept. Se va mari baza de pregatire", a spus reprezentantul MS.

 

Raed Arafat a afirmat ca nu vede nicio problema ca cineva sa mearga la pregatire în strainatate si apoi sa se întoarca în tara pentru a profesa.

 

"Nu vad o problema în a pleca afara la pregatire. Cine are aceasta optiune poate sa plece si apoi sa se întoarca. Nu sunt împotriva ca cineva sa mearga sa faca rezidentiatul sau o parte din acesta afara", a spus Arafat.

 

El a afirmat ca doreste realizarea unei baze de date cu situatia rezidentilor.

 

"Am dori sa avem o baza de date clara si sa stim unde este rezidentul, ce a facut, unde a plecat, cât sta", a adaugat Arafat, care vrea ca baza de date sa fie functionala din acest an, mai întâi experimental. AGERPRES/(AS - autor: Roberto Stan, editor: Florin Marin)

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro