CUGETAREA ZILEI

Creierul se folosește de somn pentru a elimina toxinele acumulate pe parcursul zilei, arată cercetătorii.

Echipa din Statele Unite crede că „sistemul de eliminarea a toxinelor” este unul dintre motivele fundamentale pentru somn. În studiul prezentat, echipa a arătat că celulele din creier se micșorează în timpul somnului pentru a deschide spațiile dintre neuroni și pentru a permite fluidelor să „spele” creierul.

De asemenea, ei sugerează că eșuarea de eliminare a unor proteine toxice ar putea juca un rol important în tulburările mentale.

Una dintre marile întrebări ale cercetătorilor din domeniul somnului este „De ce animalele dorm din moment ce acestea devin vulnerabile față de prădători?”.

S-a arătat că are un rol important în fixarea amintirilor și învățare, dar o echipă de la Centrul Medical al Universității Rochester crede că „întreținerea” ar putea fi unul dintre motivele principale ale somnului. „Creierul are la dispoziție o cantitate limitată de energie și se pare că trebuie să aleagă între două stări funcționale – treaz și conștient sau adormit și făcând «curățenie»”, a spus cercetătorul dr. Maiken Nedergaard. „Poți privi problema ca având o petrecere acasă. Poți ori să distrezi musafirii ori să faci curat, dar nu le poți face pe amândouă în același timp”.

Noile informații se alătură descoperirilor de anul trecut a rețelei de „țevi de canalizare” a creierului – cunoscut ca „sistemul glimfatic” – care elimină toxinele din creier.

Cercetătorii, care au studiat creierii șoarecilor, au arătat să sistemul glimfatic a devenit de 10 ori mai activ atunci când șoarecii dormeau.

Celulele din creier, probabil celulele gliale care mențin celulele nervoase în viață, se micșorează în timpul somnului. Acest lucru determină creșterea spațiului interstițial, locurile goale din țesutul cerebral, permițând unei cantități mai mari de fluid să fie introdusă și să scoată toxinele.

Sursa: BBC News

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro