Companiile farmaceutice vor fi obligate sa declare Ministerului Sanatatii si Agentiei Nationale a Medicamentului toate activitatile de sponsorizare si orice alte cheltuieli facute pentru medici, asistenti medicali, organizatii profesionale sau organizatii de pacienti, se precizeaza intr-o ordonanta de urgenta aflata in dezbatere publica pe site-ul Ministerului Sanatatii. Proiectul prevede si ca Universitatile de Medicina si Farmacie vor putea avea spitale proprii si vor putea organiza ambulatorii de specialitate.
Nu doar companiile farma, dar si distribuitorii de medicamente si dispozitive medicale vor trebui sa declare cheltuielile facute pentru medici. Obligatia va reveni, in egala masura, si medicilor si celorlalti beneficiari ai acestor finantari, care vor avea obligatia sa le declare. Informatiile vor fi publicate pe site-ul Ministerului Sanatatii si al Agentiei Nationale a Medicamentului, prevede proiectul Ministerului Sanatatii.
Masura este luata in contextul in care ARPIM (Asociatia Romana a Producatorilor Internationali de Medicamente) a anuntat ca sponsorizarile si cheltuielile legate de congresele medicale vor fi facute publice de catre companiile farma din Romania incepand cu 2016.
La sfarsitul lui 2013, una dintre cele mai mari companii farmaceutice din lume, GlaxoSmithKline (GSK), a anuntat ca nu va mai finanta participarea medicilor la congrese si nici nu-i va mai plati pentru a tine prezentari despre medicamente. Sponsorizarea participarii medicilor la congrese este interzisa in Statele Unite. Incepand cu 2014, guvernul american va cere companiilor farma si producatorilor de echipamente medicale sa raporteze toate platile efectuate catre medici, indiferent de natura lor.
Pentru Universitatile de Medicina si Farmacie (UMF) se prevede in proiectul Ministerului Sanatatii, indirect, ca vor putea avea spitale proprii si vor putea organiza ambulatorii de specialitate. Totodata, managementul unor spitale publice va putea fi transferat catre UMF-uri prin hotarare de guvern, cladirile in care aceste spitale functioneaza urmand sa fie administrate de aceleasi universitati de medicina. Directorii spitalelor apartinand UMF-urilor vor fi angajati prin concurs potrivit normelor aprobate de rectorul universitatii respective.
ASIGURARILE PRIVATE MENTIONATE EXPLICIT
O alta modificare ar putea preveni posibile crize de aprovizionare cu anumite medicamente, crize cu care pacientii romani sunt deja obisnuiti. Astfel, detinatorul autorizatiei punerii pe piata a medicamentului va trebui sa informeze autoritatile cu cel putin sase luni inainte de intreruperea furnizarii medicamentului respectiv, iar daca motivele sunt de natura comerciala aceasta notificare trebuie sa vina cu un an inainte.
Va fi suportata, prin asigurarile de baza, reconstructia mamara prin endoprotezare dupa interventiile chirurgicale oncologice. De asemenea, activitatile de transplant vor putea fi suportate si din asigurari decontate de la Fondul Unic National de Asigurari de Sanatate.
In proiect se mentioneaza explicit introducerea asigurarilor private de sanatate sub forma unor asigurari complementare sau suplimentare care pot „acoperi riscurile individuale in situatii speciale si/sau pe langa serviciile acoperite de asigurarile sociale de sanatate“.
Pachetul de servicii de baza se va aproba prin hotarare de Guvern. Nu se mai prevede explicit finantarea lui din Fondul National Unic de Asigurari de Sanatate in conditiile contractului-cadru. Este definit clar si pachetul minimal de servicii care se acorda neasiguratilor si se va aproba tot prin hotarare de guvern. Veniturile obtinute din taxa pe viciu vor putea fi folosite pentru finantarea programelor nationale, dar nu doar in spitalele de stat.
UN NOU CAPITOL IN LEGEA SANATATII
Proiectul prevede aparitia unui nou capitol in Legea sanatatii dedicat integral ambulatoriului de specialitate. Aceasta noutate este fireasca in conditiile intentiei Ministerului Sanatatii de a redirectiona aproape jumatate din pacientii spitalelor spre policlinici in urmatorii trei ani.
Interesant este ca printre unitatile ambulatorii de specialitate se numara si „furnizorii autorizati pentru ingrijiri de specialitate la domiciliu“, pe langa cabinetele medicale de specialitate, policlinici si laboratoarele de analize sau imagistica. si mai interesant este faptul ca toate aceste cabinete, policlinici si laboratoare vor putea incheia contracte cu asiguratorii privati. Deocamdata nu sunt precizate conditiile si nici pentru ce servicii anume se va putea intampla asta.