Speriaţi că nu vor mai putea merge la medic începând cu prima zi din februarie, zeci de bistriţeni care nu au primit cardurile de sănătate s-au aşezat la coadă la Casa Judeţeană a Asigurărilor de Sănătate şi au aşteptat acolo vreme îndelungată. Iată cine sunt cei care nu are rost să bată drumul de pomană.

Bistriţenii care nu au primit cardurile de sănătate au luat cu asalt încă de luni sediul Casei Judeţene a Asigurărilor de Sănătate şi s-au aşezat la cozi şi cu rost şi fără rost. Unii ne-au declarat că nu au primit cardurile de sănătate din vina lor fiindcă nu au fost acasă când a venit poştaşul să le aducă, alţii au mizat pe faptul că îşi vor găsi cardurile în cutiile poşale, aşa cum le-au găsit vecinii lor, iar alţii, cărora rudele le-au luat cardurile, au uitat să întrebe la cine se află aşa că au bătut drumul, de pomană, până la sediul instituţiei chiar şi din celălalt capăt al judeţului.

Printre cei aflaţi la coadă am găsit însă şi o doamnă aflată la o vârstă venerabilă care a primit cardul, dar acesta avea imprimat numele său de domnişoară. Deşi au trecut câteva decenii de când s-a căsătorit, statul român nu a reuşit să afle lucrul acesta, iar femeia se teme acum să nu aibă probleme când se duce după reţetă sau ajunge la spital.

Tot la coadă am mai găsit un domn care venise după cardurile copiilor – deşi aceştia sunt asiguraţi prin lege şi nu au nevoie de un card, o tânără neasigurată care a venit să întrebe de ce sora ei care e plecată de 10 ani în Spania a primit cardul şi ea nu şi mulţi alţi oameni care nu au primit nici carduri greşite, nici înştiinţări din partea autorităţilor referitoare la faptul că au documentele undeva de unde şi le pot ridica. Unii au făcut drumuri peste drumuri de la Poştă, la medicul de familie şi apoi la CJAS şi tot nu au înţeles ce trebuie să facă.

Timp Online a luat însă legătura cu preşedintele-director general al CJAS Bistriţa-Năsăud, Camelia Ilişuan, care a Camelia Ilisuan 19 decexplicat încă o dată faptul că aceste carduri se emit numai pentru persoanele asigurate, respectiv pe numele celor care plătesc la fondul asigurărilor de sănătate dacă au venituri şi al celor care plătesc voluntar dacă nu au venituri. Mai primesc aceste carduri şi cei care nu plătesc, dar sunt asiguraţi prin efectul legii: persoane cu nevoi speciale, veteranii de război, persoane cuprinse în programe naţionale de sănătate.

Nu primesc carduri persoanele neasigurate, deci cele care nu se încadrează în niciuna dintre aceste forme şi nici minorii care sunt asiguraţi prin efectul legii şi nu au nevoie să-şi dovedească calitatea de asigurat”, a spus Ilişuan.

Întrebată ce pot face oamenii care au primit carduri greşite sau cei care nu au primit deloc, Camelia Ilişuan a răspuns: „Deocamdată am primit instrucţiuni doar pentru a distribui cardurile ce ne-au fost returnate de Poşta Română. Pentru celelalte situaţii aşteptăm instrucţiuni. Oamenii trebuie să mai aibă răbdare.Există un proiect de hotărâre de Guvern cu privire la emiterea noilor carduri pentru cei care nu le-au primit, cele greşite,  pe numele celor care de acum devin asiguraţi şi de acum trebuie să primească carduri. Va fi aprobat de Guvern şi vom primi instrucţiuni. În mod normal, cine e asigurat şi nu a primit cardul va trebui să vină la noi, să depună o cerere, noi vom trimite cererea fie la Casa Naţională, fie la Imprimeria Naţională – nu ştim încă exact – cardul va fi trimis acasă la asigurat în termen de 30 de zile. Pentru acest interval, noi vom emite un certificat înlocuitor al cardului cum se emite acum pentru cardul european pentru ca asiguratul să poată beneficia de servicii de sănătate. Deocamdată, distribuim doar cardurile pe care le-am primit retur. Pentru toate celelalte cazuri îi rugăm pe asiguraţi să aibă puţintică răbdare. Noi îi vom anunţa de îndată ce primim instrucţiuni”, a spus Camelia Ilişuan.

Potrivit sursei citate, vom utiliza cardul de la 1 februarie a.c., dar va fi o perioadă în care se va merge în paralel şi cu card, şi fără card. „De la 1 februarie, în special medicii de familie trebuie să lucreze cu cardul pentru că au fost solicitaţi să aibă cititoare. Mai sunt şi unităţi spitaliceşti care nu au cititoare fiindcă procedura de achiziţie e mai greoaie. Va fi o perioadă de tranziţie în care unităţile medicale vor folosi sau nu cardul. Oamenii să stea liniştiţi fiindcă vor fi primiţi oriunde merg în ţară la orice fel de medic, spital, policlinică, cabinet. E adevărat că încă de luni, oamenii s-au grăbit să vină după carduri. S-a făcut şi mult tam-tam că de la 1 februarie nimeni nu va mai putea beneficia de servicii medicale dacă nu are card. Să stea oamenii liniştiţi fiindcă va mai dura o vreme până va primi toată lumea carduri, se vor dota cu toţii cu cititoare. Noi, CJAS, va trebui să achiziţionăm cititoare pentru ca omul, dacă vrea să-şi iniţializeze cardul la noi să o poată face, să nu fie obligat să meargă la un medic. Nu e nicio grabă, poate să-l iniţializeze acum sau la sfârşitul anului”, a spus Camelia Ilişuan.

De la sediul CJAS Bistriţa-Năsăud pot fi ridicate zilele acestea 13.600 de carduri care au fost duse iniţial de poştaşi la asiguraţi, dar aceştia nu au fost găsiţi. Majoritatea cazurilor sunt din mediul urban.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro