Norme Coca 2023 - 2024

Dacă e sănătos sau nu ca oamenii să bea mici cantităţi de alcool este un subiect intens dezbătut de specialişti, dar rezultaltele numeroaselor studii în domeniu erau adesea contradictorii. Acum, un nou studiu pare să elucideze misterul: un pahar de vin pe zi face bine, dar numai celor cu o anumită înzestrare genetică.

Consumul unor cantităţi mici de alcool protejează împotriva apariţiei bolilor de inimă, dar numai în cazul persoanelor care posedă o anumită variantă a unei gene, numită CETP TaqIB, au descoperit cercetătorii.

Vestea proastă este că doar aproximativ 15% dintre oameni au această variantă a genei.

Descoperirea contrazice ideea – mult promovată în ultimii ani – că un consum moderat de alcool (7 pahare de băuturi alcoolice pe săptămână, pentru femei, sau 14, pentru bărbaţi) ar fi benefic pentru sănătatea oricui.

În realitate, consumul moderat de alcool este benefic doar pentru 15% din populaţie, spune prof. Dag Thelle de la Universitatea Gothenburg, Suedia.

Cercetătorii au analizat date privind 618 suedezi cu boli de inimă şi 3000 de alţi subiecţi sănătoşi; toţi participanţii au fost testaţi pentru identificarea variantei genei CETP pe care o aveau.

Luate fiecare în parte, nici consumul moderat de alcool, nici acest genotip particular nu au vreun efect protector deosebit de puternic. Dar, în combinaţie, ele par să reducă semnificativ riscul cardiovascular, spun autorii studiului.

Gena determină sinteza unei proteine CETP care influenţează (printr-un mecanism încă neelucidat) colesterolul „bun” (HDL), acesta ajutând la îndepărtarea din sânge a grăsimilor care duc la apariţia bolilor cardiovasculare.

Mai sunt necesare multe cercetări pentru lămurirea aspectelor legate de aceste corelaţii, dar prof. Thelle spune că rezultatele ar putea fi foarte utile, atât pentru a putea oferi pacienţilor sfaturi potrivite legate de consumul de alcool, cât şi pentru a identifica noi mijloace de a folosi resursele organismului uman pentru a preveni bolile de inimă.

Sursa: Mail Online 

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro