Norme Coca 2023 - 2024
Medicii francezi din Nisa au anunţat sâmbătă că au pus la punct un test revoluţionar care este capabil să depisteze cancerul pulmonar în stadii incipiente, graţie unei simple analize de sânge, informează lefigaro.fr.

Potrivit cercetătorilor coordonaţi de profesorul Paul Hofman de la Spitalul Universitar din Nisa, noul test sangvin reprezintă "o descoperire extraordinară în domeniul cancerelor pulmonare invazive".

Studiul realizat de cercetătorii francezi a fost publicat în revista ştiinţifică americană Plos One.

Graţie acestui studiu, va fi posibil, peste câţiva ani, ca medicii să depisteze de o manieră precoce orice cancer pulmonar, cu ajutorul unei simple analize de sânge, iar acest fapt va putea fi realizat cu câteva luni sau chiar cu câţiva ani înainte ca tumorile să devină vizibile şi să poată fi detectate prin intermediul tehnicilor clasice - radiografii şi tomografii.

"Am avut această idee în 2008, ne-am gândit să folosim această tehnică de detectare, utilizată deja pe persoane care au raportat un cancer pulmonar, dar aplicând-o de această dată asupra persoanelor cu risc crescut de îmbolnăvire, dar care nu prezintă încă tumori canceroase", a explicat profesorul Hofman.

"Am ales pentru acest studiu un grup de 168 de persoane, din oraşele Nisa şi Nancy, diagnosticaţi cu o bronhopatie cronică obstructivă. Pentru cinci dintre ei, adică 3%, testul sangvin a evidenţiat prezenţa unor celule tumorale circulante (CTC) care joacă rolul de santinelă, a unui sistem de alertă. În lunile care au urmat, un nodul tumoral a apărut într-adevăr la acei cinci pacienţi, confirmând astfel în procent de 100% sensibilitatea testului. Cu toţii au putut să fie operaţi într-un stadiu precoce şi sunt astăzi consideraţi vindecaţi", a adăugat cercetătorul francez.

Depistarea în stadii precoce a cancerului pulmonar, unul dintre cele mai grave dintre toate tipurile de cancer - rata de supravieţuire în primii cinci ani după diagnosticare este sub 15% - este crucială pentru că, în majoritatea cazurilor, atunci când medicii descoperă o tumoare pe radiografii, tratamentul necesar este foarte dificil de suportat, iar şansele de vindecare sunt minime.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro