Anuntul a fost facut de managerul Institutului National de Boli Infectioase, medicul Adrian Streinu Cercel, care a atrasa atentia ca orice tip de hepatita poate fi acum vindecat, cu conditia ca boala sa fie descoperita la timp. .

 

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Dr. Adrian Streinu-Cercel

Cu ocazia uniu workshop media la care a participat zilele trecute, managerul Institutului National de Boli Infectioase Matei Bals, medicul Adrian Streinu Cercel a declarat ca cercetarile in domeniul hepatitelor cornice virale au facut importante progrese in ultimii ani si, prin urmare, orice afectiune de acest gen poate fi tratata si vindecata la acest moment, cu conditia ca boala sa nu fie descoperita cand deja a ajuns intr-o faza extrem de avansata. „Se vorbeste din ce in ce mai mult de vindecarea functionala, aceasta vindecare functionala face apanajul infectiei cu virusul hepatic B, dar din ce in ce mai mult incepe sa faca apanajul si pacientilor infectati cu HIV. Deci, avem o boala generata de infectia cu virus hepatic C care este vindecabila in momentul de fata. Studiile la nivelul international, care sunt studii de faza trei, arata ca putem sa vindecam pana la aproape de suta la suta acesti pacienti. Nici virusul nu a stat degeaba si am descoperit mutatii ale lui salbatice, care ne pun in situatia de a face un prescreening inainte de inceperea tratamentului, in asa fel incat sa stim exact ce dam pacientului, pe ce perioada si cu ce rezultate”, a declarat dr. Sreinu-Cercel, la finele saptamanii trecute, in cadrul actiunii Virusul tacut VHC – intre riscuri, deficiente si mituri.

 

HIV Street ArtPentru ca aceste afectiuni sa nu fie descoperite in stadiile lor foarte avansate, directorul Institutului Matei Bals a mai afirmat ca ar fi recomandabil ca orice persoana sa isi faca un control medical general cel putin o data la cinci ani, ocazie cu care sa isi faca si testele pentru hepatita B si C, dar si teste HIV, mai ales daca este vorba de persoane care au fost expuse riscului de a contracta virusurile respective fie prin tatuaje, piercinguri in diferite zone ale corpului sau contacte sexuale neprotejate. In opinia sa, un control de acest gen are toate sansele sa descopere din fasa o astfel de afectiuni, situatie in care pacientul are sanse foarte mari de vindecare. Dr. Streinu-Cercel a facut o astfel de recomandare si persoanelor nascute inainte de 1989 si care au suferit interventii chirurgicale sau au primit transfuzii de sange, precizand ca „in acea vreme nu se stia despre acest virus si sangele nu era testat nici in Romania si nici in alte tari ale lumii. Virusul hepatitic C, cel putin, imbraca trei aspecte evolutive, un aspect de 5-10 ani, un alt aspect sub 30 de ani si un alt aspect de peste 30 de ani. Cei care sunt cu acest aspect de peste 30 de ani, evident fac parte din categoria acelor persoane cu an de nastere inainte de 1989”.

 

bolnav spitalCu aceeasi ocazie, Adrian Streinu Cercel a facut si un anunt important in ceea ce priveste tratamentul bolnavilor cu hepatita, precizand ca Registrul national pentru infectii virale cu virusuri hepatitice a fost finalizat si ca la jumatatea acestei luni, se vor face primele probe, astfel incat orice medic sa poata avea acces la el si sa il poata utiliza. Medicul a mai declarat ca exista spitale in Bucuresti, Iasi sau Timisoara dotate cu echipamente performante pentru testarea si tratarea pacientilor cu hepatita. „La nivelul testelor non-invazive vorbim de Fibromax sau Fibroscan, care sunt in foarte multe centre universitare. La Bals avem o serie de particularitati din punct de vedere al echipamentelor pe care am reusit sa le aducem in dotare si care evident au o acuratete mult mai mare. O parte din echipamente sunt folosite in scop de cercetare, dar o parte sunt folosite in scop de diagnostic, stadializare si monitorizare a pacientilor. Timisoara mai are astfel de echipamente, la Iasi mai exista o serie de echipamente care sunt de nivelul celor de aici”, a mai mentionat Streinu Cercel

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro