Norme Coca 2023 - 2024

Registrul National de pneumopatii interstitiale difuze si sarcoidoză (REGIS) a fost lansat vineri, la Institutul de Pneumoftiziologie "Marius Nasta", cu prilejul celei de-a 46-a sesiuni stiintifice. "REGIS este un site web care se va regăsi la www.regis.ro si va contine materiale informative pentru medici, pentru pacienti, o colectie de cazuri clinice, dar si un registru al bolilor interstitiale", a declarat într-o conferintă de presă purtătorul de cuvânt al spitalului, Irina Strâmbu.

Potrivit acesteia, printre obiectivele REGIS se numără îngrijirea pacientilor cu PID si sarcoidoză, uniformizarea terminologiei folosite, uniformizarea de diagnostic al acestor boli, studii de prevalentă a diferitelor boli din PID. Alte obiective privesc realizarea unei platforme de educatie pentru medicii specialisti, dar si a unei platforme de cercetare.

Potrivit medicului Irina Strâmbu, PID sunt un grup mare de boli (200) cu prevalentă scăzută, pacientii fiind împrăstiati în nenumărate centre si multi dintre acestia rămânând probabil nediagnosticati. "La multi diagnosticul se face cu întârziere în lipsa suspiciunii bolii într-un stadiu precoce. Este dificil pentru un clinician izolat să-si construiască o experientă clinică care să-i permită să pună un diagnostic corect si să îngrijească corect pacientul", a spus Irina Strâmbu. Ea a sustinut că în cel mult 3-4 ani Institutul "Marius Nasta" va realiza transplanturi pulmonare.

Doctorul pneumolog a precizat că deja au fost formati chirurgi din cadrul institutului în străinătate pentru a putea învăta tehnicile operatorii necesare în transplantul pulmonar.

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro