Norme Coca 2023 - 2024

O femeie de 44 ani, din Siret, a decedat în weekend, după un an în care a aşteptat ca Ministerul Sănătăţii (MS) să-i aprobe decontarea unui tratament costisitor, ce nu putea fi urmat decât în străinătate. Pacienta suferea de o maladie gravă, sarcoză pulmonară, şi multiple afecţiuni asociate, iar singura ei salvare era un transplant la ambii plămâni efectuat într-o clinică din Franţa. Pentru această intervenţie, suceveanca avea nevoie de 120.669 de euro, bani pe care îi putea primi de la stat, printr-un program naţional, derulat de Ministerul Sănătăţii.

Ca să acceseze fondurile necesare, femeia a depus la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava un dosar cu toate actele medicale, însă traseul parcurs a fost unul anevoios. Şi asta, deoarece legislaţia în domeniu este destul de stufoasă, iar timpul pentru obţinerea aprobării destul de lung. Femeia a cerut decontarea tratamentului la începutul lui 2014, însă o serie de complicaţii birocratice imposibil de evitat au întârziat şi mai mult începerea terapiei.

„În timp ce solicitarea pacientei era analizată de Ministerul Sănătăţii, clinica avută iniţial în vedere pentru efectuarea transplantului, AKH din Viena - Austria, a refuzat practicarea intervenţiei, considerând-o mult prea riscantă. Atunci, a trebuit să reluăm corespondenţa cu un alt spital din străinătate. Am găsit unul din Franţa, care a acceptat să o interneze şi să facă transplantul”, au dezvăluit reprezentanţii DSP Suceava.

Aşteptând răspunsuri din partea autorităţilor sanitare de la Bucureşti şi din partea clinicilor din afara ţării, starea de sănătate a sucevencei a devenit tot mai precară. În 2015, după o perioadă petrecută mai mult prin câteva spitale de top din România, pentru a fi stabilizată, Ministerul Sănătăţii a emis o decizie favorabilă. Banii pentru realizarea transplantului de plămâni au intrat în cont, iar următorul pas era internarea în clinica din Franţa pentru practicarea intervenţiei, însă organismul femeii a cedat. Suceveanca a murit în weekend, în timp ce era internată într-un spital de boli pulmonare din Bucureşti, fără a mai avea şansa de a încerca terapia costisitoare, pe care statul fusese de acord să o suporte şi care ar fi putut să-i salveze viaţa. Banii pe care i-a aşteptat un an de zile s-au întors la Ministerul Sănătăţii.

Sursa

  • Newsletter

  • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
    (Eveniment cu prezenta fizica)



  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro