Mai mult, instanţa l-a obligat pe ieşean la plata unor cheltuieli de judecată făcute de cei doi medici, în valoare de peste 11.500 de lei.
Un accident la săniuş
Andrei Hîrtopanu a cerut Judecătoriei Iași să oblige Spitalul „Sf. Spiridon“, precum și doi medici din cadrul acestuia, la plata unor daune morale și materiale de 50.000 de lei. Hîrtopanu a precizat în cererea adresată instanței că, pe data de 11 decembrie 2012, a mers pe pârtia din zona Sărărie, pentru a se da cu sania.
La un moment dat, o altă sanie venea spre el, astfel că ieșeanul a vrut să frâneze, punând piciorul în pământ. Atunci, laba piciorului s-a răsucit, iar el a fost nevoit să ia un taxi și să meargă la Unitatea de Primire Urgențe a spitalului ieșean.
Hîrtopanu a afirmat că a fost nevoit să aștepte câteva ore pentru a veni cineva să-l consulte, fiind considerat un caz nu foarte grav. De asemenea, el a susținut că i s-a făcut o radiografie și i s-a spus că are o ruptură de os de gleznă și că nu este o situație foarte gravă. Un tehnician i-a pus piciorul în gips, dar, potrivit ieşeanului, acesta nu a reușit să-i imobilizeze corect glezna.
Dureri insuportabile
Conform propriilor declarații, din cauza durerilor insuportabile, ieșeanul și-a dat jos gipsul după 25 de zile. Bărbatul a adăugat că, pe data de 7 ianuarie 2013, a mers la o clinică, unde i s-a făcut o nouă radiografie și i s-a spus că osul gleznei i s-a sudat greșit, dar și că, pe 11 decembrie 2012, suferise și o fractură de tibie, nu doar la osul gleznei.
El a mai precizat că, pe 12 ianuarie 2013, a plecat în Italia, fiind operat într-un spital din acea țară. El a mai susținut că i-a fost băgată în tibie o tijă metalică susținută de trei șuruburi. În plus, ieșeanul spune că nu își poate folosi corect piciorul, din cauza sudării greșite a osului gleznei și că i s-a sugerat să se opereze pentru a corecta și această problemă.
Așadar, bărbatul a solicitat despăgubiri atât pentru drumul făcut în Italia, cât și pentru modul în care ar fi fost consultat de către medicii de la Spitalul „Sf. Spiridon“.
Ce au spus medicii
Șefii spitalului ieșean au precizat în fața instanței de judecată că unitatea nu poate răspunde pentru angajații ei.
De asemenea, cele două cadre medicale au menționat că nu este vina lor, că au pus diagnostice corecte, că de fixarea gleznei pacientului s-a ocupat tehnicianul și că ieșeanul și-a dat singur jos aparatul gipsat înainte de termen, fără a fi asistat de un doctor.
În plus, medicii au solicitat respingerea acțiunii, subliniind faptul că pacientul ar fi ignorat sfaturile lor și nu a revenit la un control periodic, el nefăcând dovada vreunui malpraxis.