Decizie pe cat de riscanta, pe atat de controversata luata de medicii din Bucuresti. Acestia au acceptat sa opereze o tanara insarcinata de 29 de ani diagnosticata cu cancer de col uterin.

 

Femeia a preferat sa riste tot decat sa renunte la prunc. Asta desi alti specialisti au avertizat-o ca se pune in mare pericol.

Vestea ca o sa aiba un copil a venit ca un dar pentru Diana. "Nu-mi venea sa cred, mai ales ca nu puteam sa raman insarcinata, aveam 5 ani de cand incercam”

Fericirea i-a fost stirbita, insa. In urma unor investigatii, a aflat ca sufera de o boala cumplita: cancer de col uterin. Apoi, medicii din Iasi i-au recomandat sa renunte la copil ca sa se salveze pe ea.

"I-am zis doamnei doctor ca imi doresc foarte mult si copilul. Dorinta cea mai mare este sa fiu bine. Si eu si copilul."

Un specialist din Bucuresti a riscat.

"Este o interventie in premiera. Este o sansa pe care o oferim femeilor iar operatia are scop nu numai conservarea functiei reproductive ci si conserv unei sarcini in evolutie a unei sarcini foarte mult dorite”, explica Dr. Petre Bratila.

Medicii au de-a face cu o operatie delicata pentru ca pe masa de operatie se afla doi pacienti, nu unul singur, o mama si copilul pe care acesta vrea sa-l aduca pe lume. In prima faza medicii verifica daca celulele canceroase s-au extins si apoi urmeaza sa elimine tumoarea care pune in pericol viata femeii.

Verificarile laparoscopice au permis echipei medicale sa vada dimensiunile tumorii si sa o extirpe. In mod normal, intr-o astfel de interventie, femeii i se scoate chirurgical intregul aparat reproducator. Pacienta de astazi a avut noroc cu sarcina pentru ca altfel ar fi aflat mult mai tirziu ca este bolnava.

"- Se poate spune ca s-au salvat reciproc, mama si copilul?
- Da, intr-un fel da, dar trebuie sa vedem evolutia ulterioara. Toate problemele au iesit negative, am putut sa trecem la faza a doua”
, mai spune Conf. Univ. Dr. Petre Bratila.

Parintii isi pun toate sperantele ca bebelusul o sa fie sanatos. In urmatoarele luni insa medicii vor supraveghea indeaproape evolutia sarcinii.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro