Academicianul Leon Danaila, considerat un geniu al neurochirurgiei romanesti si unul dintre cei mai mari specialisti recunoscuti la nivel mondial, a decis sa isi vanda apartamentul, singurul bun pe care il are in proprietate, pentru a-si putea publica o carte.

In conditiile in care in ultimii ani am tot asistat la publicari pe banda rulanta, in mii de exemplare, a unor carti scrise de condamnati pentru a li se reduce timpul de sedere in inchisoare, acad. prof.dr. Leon Danaila nu gaseste un sponsor si este nevoit sa isi vanda casa pentru a publica un nou tratat de neurochirurgie, scrie Monitorul de Botosani.

In varsta de 81 de ani, Leon Danaila este nu doar un specialist extraordinar, ci si un om extraordinar, mainile lui fiind numite "mainile lui Dumnezeu". A semnat, in calitate de autor sau de coautor, peste 40 de volume, iar in urma cu trei ani a platit 130.000 de lei ca sa i se publice trei volume ale tratatului "Functional neuroanatomy of the brain".

"Am apartamentul in care stau ca avere si acum m-am trezit ca nu am bani cu ce sa public. Am gasit pe cineva sa-i vand apartamentul in care stau, cu conditia sa stau in el pana cand mor si-mi da o suma de bani si asa o sa pot publica o alta carte pe care o am aproape gata", a declarat academicianul pentru sursa citata.

Leon Danaila are un venit lunar de doar 2.500 de lei, obtinut de la Institutul National de Neurologie si Boli Neurovasculare si, totusi, in fiecare dimineata, de la 7 la 8, ofera consultatii gratuite pentru oricine, de la oameni ai strazii si pana la oameni de afaceri.

Ministrul Sanatatii, Nicolae Banicioiu, a avut un program foarte incarcat si nu a avut timp sa afle ce se intampla, au declarat consilierii sai pentru reporterii de la Monitorul.

Poate isi face, inainte ca acad. prof. dr. Danaila sa isi vanda casa.

Citind stirea, m-am dus cu gandul imediat la zecile de volume inutile scrise si publicate de infractorii de lux condamnati la ani grei de inchisoare doar pentru a iesi mai devreme din spatele gratiilor. Stai si te intrebi: Ce director de editura prefera sa publice cartile infractorilor condamnati si pe banii cui?

Conform informatiilor oficiale obtinute in 2013 de la ANP de jurnalistii de la gandul.info, din penitenciarele romanesti au iesit lucrari in domeniul juridic, tehnic, inginerie, militar, economic, agricol, social, istoric, terorism, protejarea mediului, cercetari si politici de marketing, Internet sau marketing electoral, fiind publicate inclusiv volume de poezie, maxime, proza, teatru.

Scopul? Reducerea pedepsei cu un numar destul de mare de zile de inchisoare.

Iata cateva titluri: "Exercitii de libertate", lansata de familia lui Adrian Nastase la Targul de carte Gaudeamus, "Tehnici si metode artizanale de distrugere" sau "Versuri de durere, dor si credinta".

Si fostii deputati Antonie Solomon si Dinel Staicu au publicat carti din inchisoare, iar Gigi Becali a scris "Muntele Athos, patria ortodoxiei", o carte de 180 de pagini tiparita in 9.000 de exemplare.

La fel, Sorin Ovidiu Vintu este autorul lucrarii "Romania - studiu comparativ intre trei epoci consecutive: comunism, tranzitie si perspectivele comunitare", pentru care a primit de asemenea o reducere a pedepsei privative de libertate, cu toate ca presa a relatat ca lucrarea ar fi in buna masura plagiata.

Romania a ajuns tara in care infractorii condamnati pentru comiterea unor grave infractiuni gasesc bani sa publice carti in mii de exemplare, iar un medic de exceptie, a carui carte ar putea salva vieti, nu. Solutia ar fi sa intre la inchisoare?

ABERATIE, aberatii, s.f. 1. Abatere de la ceea ce este normal sau corect. 2. Ceea ce este inadmisibil, absurd; absurditate, ineptie, prostie.

Sursa

"Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
Michel de Montaigne
"Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
admin@amfms.ro