Aproape o mie de tineri care au terminat Medicina anul acesta nu au unde să îşi practice meseria pentru că nu există suficiente locuri pentru ei în spitale. Dacă autorităţile nu vor găsi repede o soluţie, tinerii vor lua drumul străinătăţii, avertizează profesorii universitari.

4301 absolvenţi de Medicină au susţinut în acest an examenul de rezidenţiat. Pentru 979 dintre aceştia nu există locuri sau posturi libere ca să profeseze. Unul dintre ei este Elena Alecu, absolvent de Medicină Dentară.

„În jur de 200 şi ceva de absolvenţi, promoţia 2015, plus oameni care vin din promoţiile anterioare. În total am fost 212 concurenţi pe 44 de locuri, aproximativ 5 pe loc. Mi se par foarte puţine locuri şi examenul e foarte greu,” spune Elena Alecu absolvent de Medicină Dentară.

După câteva asemenea experienţe, nu e de mirare că unii dintre ei se gândesc să emigreze.

„Posturi cam greu se iau. Eventual să pleci în străinătate, deci e un fel de pregătire pentru a pleca în străinătate, pentru că un viitor clar nu-ţi dă locul de rezidenţiat, doar postul”, adaugăTimofei Muntean, viitor medic rezident.

Postul oferă medicului rezident un contract de muncă pe o perioadă nedeterminată. Doar 544 de tineri au avut, în acest an, o asemenea şansă.

„Ar trebui ca numărul de rezidenți să fie cel puțin concordant cu numărul de absolvenți, iar pentru o reglementare corectă în viitor, ar trebui ca aceste locuri să fie astfel gândite încât să poată absorbi, într-o perioadă scurtă, de doi trei ani de zile, excedentul de concurenţi”,declarăProf. Dr. Radu Septimiu Câmpian, decan Facultate de Medicină Dentară.

Locurile şi posturile sunt stabilite de Ministerul Sănătăţii, în colaborare cu Direcţiile de Sănătate Publică. Problema numărului insuficient este de mai bine de cinci ani. În prima zi de mandat, noul ministru al Sănătăţii a promis să îndrepte greşelile.

Vă spun ce le spun rezidenţilor mei, că nu-i o problemă să greşească în operaţie, important e să poată recunoaşte greşeala şi s-o corecteze,” spune Patriciu Achimaş-Cadariu, ministrul Sănătăţii.

Potrivit unui studiu al Colegiului Medicilor, două treimi dintre viitorii medici au început facultatea cu gândul să-şi practice meseria în străinătate.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro