Abuz. Asta se întâmplă în multe dintre maternităţile din ţara noastră. Femeile sunt abuzate, agresate verbal şi grăbite să nască. Medicii şi asistentele recurg la proceduri care să forţeze naşterea. În plus, mamele sunt despărţite de copii imediat după naştere, deşi Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF recomandă ca cei doi să nu fie separaţi.

Femeile trec prin adevărate traume atunci când dau viaţă unui copil.

„Rezidenţii mă ţineau de picioare, moaşele se urcau frumos pe burta mea.(...) În momentul ăsta tremur şi foarte uşor intru în starea de animal hăituit pe care am trăit - o în ziua aia”, povesteşte Emilia Tălmaciu.

„Este important ca femeia să îşi trăiască naşterea, să aibă o amintire plăcută despre naştere, să nu mai avem situaţii în care femeia să spună nu mai vreau să nasc, că ce am păţit a fost îngrozitor”, este sfatul dat de dr. Aurel Ionel, medic primar obstetrică-ginecologie.

În plus, Organizaţia Mondială a Sănătăţii şi UNICEF recomandă ca mama şi nou-născutul să nu fie despărţiţi după naştere, mai ales în prima oră. În multe dintre spitalele noastre, însă, mai importante sunt măsurarea şi cântărirea bebeluşului decât apropierea de mamă.

„Este baza sănătăţii emoţionale şi psihice a celor doi - nou născutul să fie pus pe pieptul mamei, singur din acea poziţie se va duce spre sân şi va prinde sânul”, spune dr. Mihaela Niţă, medic pediatru.

„Nici nu ne dăm seama cât rău facem copilului în momentul în care îl despărţim 6 ore, o zi, două de mamă. Acel sentiment de abandon se va reflecta asupra personalităţii copilului, al viitorului om”, afirmă Ditta Depner, educator prenatal.

Până la urmă, statul ar trebui să încurajeze naşterile, mai ales dacă ne gândim că anul trecut au venit pe lume cei mai puţini copii din ultimii 70 de ani!

Ce alte drepturi le sunt încălcate femeilor care vor să dea viaţă aflaţi mâine de la ora 13:30, la emisiunea "Tinereţe fără bătrâneţe".

 

Sursa

 • Newsletter

 • Medical Forum Targu Mures 24-25 aprilie 2024
  (Eveniment cu prezenta fizica) • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

 • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

 • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
  Michel de Montaigne
  "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
  admin@amfms.ro