Medical Forum Targu Mures 22-23.03.2023

Academician profesor doctor Ştefan Milea, unul din fondatorii în urmă cu un sfert de secol ai Societăţii de Neurologie şi Psihiatrie a Copilului şi Adolescentului din România (SNPCAR), a declarat în deschiderea congresului SNPCAR de la Sibiu, că se bucură că este pensionar şi nu mai are de-a face cu birocraţia din sistemul medical, acuzând faptul că specialiştii trebuie să aleagă medicamentul cel mai bun, care nu este şi cel mai ieftin, şi nu contabilii.

"Sunt pensionat şi privesc de pe margine şi spun: Doamne, ce bine că nu mai sunt în sistem! E atât de birocratic. (...) Psihiatria administrativă este administrativă. Ea nu are decât un dicton: costul minim. E întotdeauna adevărat că ce este mai ieftin este mai bun? Eu cred că nu. Ce e mai bun e acela pe care îl stabilim noi, specialiştii, nu contabilii. Sunt probleme, eu le cunosc, le văd din spate şi îmi zic: bine că nu sunt eu obligat să decid", a spus academicianul Ştefan Milea, miercuri seara, în deschiderea celei de a 16-a ediţii a Congresului SNPCAR.

Autor al Istoriei Neuropsihiatriei de la noi din ţară, academicianul Ştefan Milea semnalează faptul că în România nu avem niciun specialist în rezilienţa la copii şi adolescenţi. "E cu atât mai important cu cât vedem astăzi cât de complicate sunt aspectele terapeutice medicale, cât de scumpe, cât de problematice sunt. Ori noi oferim ceva, este adevărat, departe de a putea fi pus în practică, pentru că, pe de-o parte nu avem niciun specialist în domeniu, pe de altă parte, majoritatea efortului revine comunităţii. Comunitatea trebuie pregătită şi transformată în co-terapeut. Aceasta trebuie înţeles. Eu ştiu că nu se poate de pe azi pe mâine, eu ştiu că sunt demersuri de lungă durată, dar ele trebuie începute", a explicat academicianul Ştefan Milea.

Potrivit acestuia, "rezilienţa este o rezistenţă prin sine însuşi, capabilă să asigure celui care a depăşit solicitările, un nivel mai mare de capacitate de protecţie.

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro