Norme Coca 2023 - 2024

La o scurtă revizuire a săptămânii în curs ne lovește o realitate cruntă în care pacienţi morţi cu zile în spitalele României, cadre medicale care par să nu fi ştiut niciodată jurământul lui Hipocrate, ambulanţe ale morţii burduşite cu bolnavi și copii care merg la o grădiniţă-ruină construită şi nereabilitată din 1902. O Românie în care muribunzii de pe paturile spitalelor sau şcolarii sunt puşi de autorităţi pe o listă de aşteptare la care nu se mai ajunge niciodată...

BÂRLAD - Diagnosticat cu pneumonie, mort de inimă pe stradă

Rezultatele preliminare din certificatul medico-legal al bătrânului mort în stradă la puţin timp după ce a ieşit pe uşa spitalului bârlădean (judeţul Vaslui) duc spre ideea că acesta a murit din cauza unei "cardiomiopatii ischemice cronice decompensate". În urma investigaţiilor macroscopice, medicii legişti au constat că Gheorghe Covalic (84 ani) suferea de o pneumopatie (infecţie la plămâni) care nu putea să-i pună viaţa în pericol. Decompensarea cardiacă e posibil să fi survenit subit, după ieşirea din spital.

IAŞI: Cauza morţii profesorului Brăilean – l-au ţinut degeaba cu orele în spital

Tiberiu Brăilean a fost transportat cu ambulanţa la Spitalul „Parhon” miercuri dimineaţă, în jurul orei 2.00. Medicul Georgiana Năstase a efectuat monitorizarea clinică a profesorului. Abia la ora 6.00 reprezentanţii unităţii sanitare au solicitat un consult cardiologic, iar la ora 7.33 a fost transportat la Spitalul de Urgenţă “Sf. Spiridon” din Iaşi, unde a fost internat în stare gravă. Jumătate de oră mai târziu, Brăilean a suferit un stop cardiorespirator şi a fost transferat la Terapie Intensivă în comă. Tiberiu Brăilean a murit la 56 de ani, el fiind suferind de obezitate şi diabet zaharat.

BRAŞOV: Bătrâna externată ilegal a murit de frig pe câmp

Rezultatele anchetei DSP Braşov, demarate după ce o pacientă a fost găsită, duminica trecută, moartă pe un câmp, fiind externată din Spitalul Tractorul, lasă de înţeles că, de fapt, decesul s-ar fi produs din vina victimei. Ioana Caloian (83 de ani) a fost lăsată să plece din spital, sâmbăta trecută, chiar în ziua internării, doar în pijamale şi papuci de casă, deşi afară erau zero grade Celsius. A doua zi, duminică, 8 martie, bătrâna a fost găsită moartă pe un câmp din judeţ. Niciun mebru al familiei ei nu a fost anunţat că femeia a primit încuviinţarea de a părăsi spitalul. Mai grav, însă, este că bolnava a fost externată în baza semnăturii unui medic rezident, care nu era angajat al acestui spital, aflându-se ilegal în el. De fapt, rezidentul îi ţinea locul medicului de gardă, cu care avusese o înţelegere tacită.

Şoferul ambulanţei „expirate” cu trei pacienţi pe o targă, sancţionat

Un alt scandal a izbucnit, marţea trecută, tot la Spitalul Tractorul din Braşov. Devine evident ca multi angajati din sistemul sanitar nu dau prea multi bani pe vietile celor si asa fragili din cauza bolilor si a varstei. Marti, zeci de oameni impresionati de situatie au comemorat-o pe bunica moarta de frig. Sub ochii lor insa, s-a derulat un alt episod scandalosCu ochii in lacrimi, oamenii adunati astazi in fata spitalului Tractorul au asistat la o scena dureroasa:  trei pacienți au fost transportați pe aceeaşi targă cu o ambulanţă Dacia Break, veche de peste 25 de ani. Regulamentul spune că o astfel de ambulanţă poate transporta un singur pacient odată. Martorii au rabufnit.

Bolnavii de cancer, lăsaţi să moară

Pacienţii care au nevoie de radioterapie pentru a lupta cu cancerul mor cu zile la Braşov. Aparatul de radioterapie de la Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă a fost casat şi, din 2013, Ministerul Sănătăţii nu a dat bani pentru a se cumpăra altul. Un astfel de aparat costă 1,6 milioane de euro. Până la începutul lunii februarie bolnavii mergeau la tratament la clinica de oncologie privată de pe strada Carierei. Şi acel aparta este, însă, stricat acum şi se aşteaptă sosirea unei echipe de tehnicieni din SUA, dar nu se ştie data la care aceştia vor ajunge la Braşov.

A murit în timp ce aștepta de mai bine de un an ca statul să-i aprobe un tratament gratuit

O femeie de 44 ani, din Siret, a decedat după un an în care a aşteptat ca Ministerul Sănătăţii (MS) să-i aprobe decontarea unui tratament costisitor, ce nu putea fi urmat decât în străinătate. Pacienta suferea de o maladie gravă, sarcoză pulmonară, şi multiple afecţiuni asociate, iar singura ei salvare era un transplant la ambii plămâni efectuat într-o clinică din Franţa. Pentru această intervenţie, suceveanca avea nevoie de 120.669 de euro, bani pe care îi putea primi de la stat, printr-un program naţional, derulat de Ministerul Sănătăţii. Ca să acceseze fondurile necesare, femeia a depus la Direcţia de Sănătate Publică (DSP) Suceava un dosar cu toate actele medicale, însă traseul parcurs a fost unul anevoios. Şi asta, deoarece legislaţia în domeniu este destul de stufoasă, iar timpul pentru obţinerea aprobării destul de lung. Femeia a cerut decontarea tratamentului la începutul lui 2014, însă o serie de complicaţii birocratice imposibil de evitat au întârziat şi mai mult începerea terapiei.

Haideți să ne facem o mică idee legată și de situația în care se află învățământul românesc înainte de a vă delecta cu ABERAȚIA SĂPTĂMÂNII:

Copii îngrămădiţi ca într-un staul într-o grădiniţă veche din 1902.

În satul Tudora, o aşezare de oameni gospodari din judeţul Botoşani, aflată la doar 24 de kilometri de oraş, în ultimul judeţ de la graniţa UE, copiii învaţă, în secolul XXI, în condiţiile de acum 100 de ani. Grădiniţa este un adevărat monument istoric. Făcut din chirpici pe furci de lemn, cu doar trei camere, sediul grădiniţei, este, de fapt, casa unde a trăit învăţătorul satului, în anul 1900. Mai precis, casa unde învaţă preşcolarii din Tudora a fost construită în 1902, iar învăţătorul de atunci, proprietar al casei Grigorincu Constantin, tot aici le preda micuţilor din Tudora, cu 113 ani în urmă.

Rezultate nemulțumitoare la simularea Evaluării Naționale. Ne putem plânge de faptul că nu reușim să motivăm elevii să își dea interesul pentru a studia mai intens, pentru a obține rezultate mai bune?

În timp ce milioanele șpăgilor circulă, sute de școli au closet în curte. Două fetițe din Mehedinți au scăpat ca prin minune cu viața după ce podeau WC-ului s-a prăbușit cu ele

Iar acum, momentul mult așteptat de toți... ABERAȚIA SĂPTĂMÂNII: Guvernul României a aprobat miercuri, 11 martie, o ordonanţă de urgenţă menită să permită alocarea de bani din Fondul de Rezervă al bugetului pentru „îmbunătăţirea condiţiilor şi creşterii capacităţii de cazare din penitenciare“.

Actul normativ stabileşte cadrul legal care face posibile transferurile financiare către Ministerul Justiţiei, dar nu se precizează în acest moment despre ce sume este vorba. Purtătorul de cuvânt al Guvernului, Corneliu Calotă, a menţionat că tranşele de bani vor fi alocate în perioada imediat următoare conform necesităţilor precizate de oficialii Ministerului de Justiţie, în subordinea căruia se află sistemul penitenciar din România. Potrivit unui document al Ministerului Justiţiei prezentat recent de Mediafax, statul cheltuieşte lunar cu întreţinerea unei persoane aflate în închisoare 512 lei...

Săracii de ei... săracii parlamentari și oameni politici care, obișnuiți cu traiul lor de lux, acum ar trebui să trăiască dintr-un "venit" de 512 lei pe lună... Dar de românii cinstiți, care muncesc asiduu, cu ziua, în mediul rural pentru a strânge prin munca lor suma asta până la sfârșitul lunii... de românii șomeri, cărora, de multe ori, statul nu le dă nici 5 dacă nu muncesc... sau de românii care, după o viață întreagă de muncă, au fost batjocoriți cu pensii mai mici de 500 ron... nu mai spune nimeni nimic... Ar trebui să ne mai uimească faptul că ei nu pot fi "premiați" sau ajutați atâta timp cât ei nu au fraudat continuu statul român, nu au delapidat miliarde de euro și în nici un caz nu au ascunse prin băncile din străinătate alte miliarde de euro? Eu zic că nu, în condițiile în care cu toții știm prea bine că prin muncă cinstită, în frumoasa noastră tărișoară, oamenii onești cu valori morale abea au după ce bea apă...

Cuprinşi de mila arestaţilor...

Mulţi dintre foştii politicieni încarceraţi în ultima perioadă au reclamat condiţii precare şi aglomeraţie în închisori. Au acuzat, de asemenea, un tratament inuman la care sunt supuşi atât ei, cât şi ceilalţi deţinuţi. Deşi nu a fost un subiect pe care să-l fi abordat vreodată în libertate, politicienii condamnaţi au acuzat Ministerul Justiţiei că nu se preocupă suficient pentru a finanţa sistemul penitenciar. Una dintre plângerile care a stârnit vâlvă în ultima perioadă este cea formulată de fostul ministru Monica Iacob Ridzi, condamnată definitiv, pe 16 februarie, de către instanţa supremă, la cinci ani de închisoare pentru abuz în serviciu. Ea a vorbit pe blogul personal în special despre condiţiile din spitalalele-penitenciar, în contextul în care suferă de o boală de sânge care trebuie tratată:„medicamentele sunt foarte puţine, cele extrem de necesare lipsesc… Toate acestea se întâmplă, deoarece în ultimii 25 de ani în România toţi cei care au fost la şefia Ministerului Justiţiei au subfinanţat Administraţia Naţională a Penitenciarelor şi cei care au făcut unele reguli nu au trecut pe aici“. Însă noi trăim cu speranța că poate, într-un final vor ajunge și pe acolo, dar din cu totul alte motive... Și se pare că și ei își iau în calcul varianta asta... din momentul în care fac tot posibilul să beneficieze de condiții cât mai bune în cazul în care cele mai negre gânduri ale lor se vor adeveri...

O altă vedetă politică arestată recent, deputatul Elena Udrea, le-a vorbit colegilor chiar în Parlament despre cât de greu e în închisoare: „Am fost dusă în arestul Poliţiei Capitalei, am fost verificată la sânge, am fost dezbrăcată, mi-au luat sutienul şi am fost dusă într-o cameră de 3 pe 3, unde erau patru paturi, câte două suprapuse. Apa caldă era doar dimineaţa şi noaptea, iar WC-ul era de tip turcesc, fără uşă, dar dotat cu un duş pe care să-l folosim când trăgeam apa“.

Ministrul Justiţiei, Robert Cazanciuc, a declarat, la finele săptămânii, că situaţia condiţiilor din penitenciare este în unele cazuri „sub limita demnităţii umane“ şi sunt necesare fonduri de aproximativ 1 MILIARD DE EURO (!!!) pentru a le remedia, existând demersuri pentru obţinerea de fonduri europene în acest sens. Pe de altă parte, avocatul poporul Victor Ciorbea a declarat recent că a fost influenţat de discursul Elenei Udrea atunci când a dispus o anchetă extinsă în toate penitenciarele privind condiţiile de detenţie.

Confort pentru puşcăriaşi: aer condiţionat în 50 de dube de arest preventiv

Avalanşa de reţinuţi şi arestaţi preventiv din ţară are efecte asupra confortului tuturor deţinuţilor din România. După ce politicienii care au ajuns după gratii s-au plâns de condiţiile din centrele de reţinere şi arest preventiv, Inspectoratul General al Poliţiei Române (IGPR) a demarat licitaţii pentru modernizarea acestor centre. Proiectul, care exista încă din mai 2014, dată la care a fost semnat de IGPR şi de Ministerul Justiţiei, a obţinut finanţare nerambursabilă de peste 1,2 milioane de euro în cadrul Mecanismului Financiar Norvegian 2009 – 2014. Proiectul prevede achiziţionarea de bunuri materiale, în funcţie de necesităţi, pentru cele 52 de Centre de Reţinere şi Arestare Preventivă din ţară, „în conformitate cu instrumentele internaţionale relevante privind drepturile omului“.

Lista de licitaţii a IGPR prevede, astfel, şi achiziţionarea a 50 de instalaţii de aer condiţionat pentru autospecialele de transport al persoanelor încarcerate. Astfel, 40 de dube de arest preventive din fiecare judeţ şi alte zece din Bucureşti vor avea un confort sporit, iar inculpaţii vor beneficia de aer condiţionat pe drumul de la centrul de reţinere spre instanţele de judecată. Potrivit caietului de sarcini, instalaţiile de aer condiţionat vor fi montate la sediul firmei câştigătoare a licitaţiei, iar aparatele vor fi montate pe plafonul dubelor, aerul fiind distribuit în interior prin partea centrală. Tot în baza proiectului cu bani norvegieni, care se derulează pe o perioadă de doi ani, în patru centre de reţinere şi arest preventiv din ţară vor fi schimbate WC-urile turceşti şi duşurile.

Concluzia: România, țara nimănui... în care bolnavii sunt lăsați să moară, învățământul e la pământ, industria și infrastructura e inexistentă, iar veniturile și nivelul de trai cu toții știm cum sunt... Eu, personal, tind să cred că ne merităm soarta... Voi?

 Alexandra Lică

 Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro