Norme Coca 2023 - 2024

Aproximativ o persoană din o sută, la nivel mondial, suferă de schizofrenie, iar conform unui nou studiu, genele care măresc riscul de apariție a acestei boli psihice favorizează și consumul de canabis, informează marți Reuters.

Foto: (c) NICOLAS CELAYA / XINHUA ARHIVĂ

Acest studiu a fost realizat pe mai mult de 1.000 de subiecți consumatori de canabis. Rezultatul confirmă o serie de studii precedente care făceau legătura între schizofrenie și consumul de canabis, dar indică faptul că această asociere este legată de activitatea aceluiași set de gene și nu este o legătură de tip cauzal, în care consumul de canabis ar duce la un risc crescut de schizofrenie.

Canabisul este cel mai popular drog ilegal din lume, iar consumul său este mai ridicat în cazul persoanelor care suferă de schizofrenie.

Alte studii "susțin că riscul de schizofrenie crește în contextul consumului de canabis. Studiul nostru nu exclude acest lucru, ci indică și posibilitatea existenței unei alte asocieri, într-o direcție diferită — și anume că predispoziția pentru schizofrenie mărește și probabilitatea consumului de canabis la același individ", a explicat Robert Power, coordonatorul acestui studiu desfășurat la Institutul de Psihiatrie din cadrul King's College din Londra.

Schizofrenia este o afecțiune comună și foarte gravă, ce afectează aproximativ 1/100 persoane. Această afecțiune începe de obicei spre sfârșitul adolescenței sau în primii ani de maturitate, iar cele mai comune simptome sunt perturbările de gândire, limbaj și percepție. De multe ori persoanele care suferă de schizofrenie trec prin episoade psihotice în care aud voci sau au iluzii optice.

Cauzele exacte ale schizofreniei nu sunt cunoscute, dar conform ultimelor studii, ar putea fi vorba despre un concurs de factori genetici, psihologici și de mediu care duc la creșterea riscului de îmbolnăvire pentru anumite categorii de persoane.

Există și unele studii care au identificat o serie de factori genetici de risc asociați schizofreniei, fiecare dintre aceștia crescând câte puțin riscul ca o persoană să sufere de această afecțiune psihică.

Consumul de canabis este asociat frecvent cu schizofrenia, dar există o dezbatere între oamenii de știință dacă această asociere este legată direct de consumul acestei substanțe sau dacă este vorba despre existența unui set de gene ale cărui variații îi predispun pe oameni atât la consumul de canabis cât și la îmbolnăvirea de schizofrenie.

Acest nou studiu, publicat în ultimul număr al revistei Molecular Psychiatry, a fost realizat pe 2.082 de oameni sănătoși, dintre care 1.011 consumatori de canabis. În cadrul studiului a fost măsurat profilul de risc genetic al fiecărui subiect de a suferi de schizofrenie (a fost evaluat numărul de gene care au legătură cu schizofrenia din bagajul genetic al fiecăruia).

Astfel, cercetătorii au ajuns la concluzia că persoanele predispuse genetic la schizofrenie sunt predispuse și la consumul de canabis, iar acest consum este mai ridicat decât în cazul persoanelor care nu prezintă variații genetice cu risc de schizofrenie.

AGERPRES/(AS — autor: Codruț Bălu, editor: Mariana Ionescu)

Sursa

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro