Ministrul Sanatatii, Patriciu Achimas Cadariu, a prezentat in premiera concluziile in urma primului an de functionare a cardului de sanatate si a anuntat ca intentioneaza sa extinda cardul si in cazul copiilor.

"Comparand 2014 cu 2015, cu aceeasi suma de bani au fost oferite cu mult mai multe servicii si programe de sanatate. Pacientii au beneficiat de mult mai multe interventii cu aceeasi suma. Au fost reduse raportarile pe aceleasi CNP-uri la nesfarsit, dar acest lucru s-a mutat in zona copiilor unde cardul nu functioneaza. Dupa discutia din Guvern am convenit cu premierul sa pregatim aceasta propunere pe care o vom discuta (propunerea de a introduce card de sanatate si pentru copii n.r.)", a declarat, pentru ziare.com, ministrul Sanatatii.

Mai mult, ministrul a precizat ca in cazul numeroaselor blocaje la cardul de sanatate, "motivele sunt multe si complexe".

"Motivele pentru care se intampla acest lucru (blocari la cardul de sanatate n.r.) sunt multe si complexe. Am condus un spital, am avut si noi probleme, insa le-am depasit si nu am avut dificultati majore cu raportarea. Au fost 2-3 cazuri, dar nu luni de zile in care sa nu ne luam banii. Si utilizatorii trebuie sa se straduiasca sa puna cap la cap sistemul lor informatic cu sistemul informatic al Casei. Softul este upgradat continuu. Dar ar trebui sa se lucreze si in partea cealalta, a utilizatorilor. Avem o problema de depopulare a sistemului. Nu atat in zonele urbane, cat in zonele rurale si in localitatile mai mici. Sper ca vom putea sa ne incadram intr-o politica guvernamentala mai larga", a spus Patriciu Achimas.

Totodata, ministrul a explicat in ce masura va rezolva criza periodica a vaccinurilor, iar copiii nevaccinati nu vor fi acceptati la gradinita si la scoala.

"Nu le avem numai noi (sincope periodice in aprovizionarea cu vaccin n.r.). Ele sunt consecinta faptului ca sunt prea putini producatori mondiali. Este o problema recurenta. Producatorii sunt putini si se orienteaza spre clientii mai bogati. Noi avem preturi mici prin negociere, respectam contractele, avem preturi bune la medicamente. Legea vaccinarii ne va obliga pe noi insine, minister, sa asiguram aceste vaccinuri. Nu e vorba atat de a impune cu forta unele lucruri, cat de a explica si a convinge ca asa e bine. Simplul fapt ca nu va mai fi acceptat copilul nevaccinat la scoala sau gradinita va fi o sanctiune cumplita. Dar ea exista deja prin lege. Educatia pentru sanatate si profilaxia sper sa fie prioritati care sa depaseasca limitele acestei guvernari. Vom extinde progamele de profilaxie in zona mamei si copilului si in zona cancerelor de col si, pilot, de san si de colon. Colegii din minister cauta solutii pentru accesare de fonduri peste cele ale ministerului", a explicat ministrul Sanatatii.

Sursa

 

  • Newsletter


  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati chirurgicale

  • Centrul Medical NOVA VITA TgMures Specialitati medicale

  • "Sănătatea e darul cel mai frumos şi mai bogat pe care natura ştie să-l facă."
    Michel de Montaigne
    "Un sistem de medicină de familie foarte bine pus la punct, cu medici bine pregătiţi si informati va face ca pacienţii să nu fie nevoiţi să se ducă la spital cu orice afecţiune minoră". Tony Mathie, președintele WONCA Europe
    admin@amfms.ro